Forsikringsguide: hvilken forsikring skal du tegne i din bil?

Forsikringsguide: hvilken forsikring skal du tegne i din bil?
Forsikring

Forsikringer er noget, man ofte typisk først får brug for, når skaden er sket. Mange ser det som værende lige meget og sparer derfor ofte store dele af forsikringen væk. Men det er netop usikkerheden kontra trygheden, der gør forsikringen så vigtig. Forsikringer skaber tryghed, og du kan læse mere om bilforsikringer herunder. Vil du læse mere om andre forsikringer såsom dyreforsikring? Det kan du gøre hos os på DanskeAnmeldelser. Husk også at tjekke kategorien Forsikring ud.

Hvilke forsikringsselskaber er der på markedet og hvilke skal man vælge?

Der findes mange forsikringsselskaber i Danmark. Netop af den grund kan det nemt virke enormt overvældende, første gang man skal tegne en forsikring. Til at imødekomme dette problem har vi indsamlet en liste over de mest populære bilforsikringer, der præger markedet. Der findes en række store spillere på det danske marked for bilforsikringer.

Tjek listen over de største aktører på bilforsikringsmarkedet her:

Tryg forsikring

: Tryg forsikring er en danskejet forsikringsvirksomhed, der blandt andet tilbyder 20% rabat, hvis du samler alle dine forsikringer hos dem. Tjek dem ud!

IF bilforsikring

: IF er en forsikringsvirksomhed, der tilbyder en række forskellige forsikringer, herunder bilforsikring. De er en af de største spillere på markedet, og de har en kundeskare på hele 3,6 millioner danskere.

Gjensidige forsikring

: Gjensidige er oprindeligt en norsk virksomhed, der dog er meget udbredt i Danmark. Gjensidige lægger stor vægt på tillid, hvilket er en vigtig værdi at have hos sit forsikringsselskab. Desuden er selskabet over 200 år gammel, og har derfor en lang historie bag sig.

En nem guideline til at finde ud af, hvilket selskab der fungerer bedst til din bilforsikring, er at tjekke forsikringsselskabets kundeanmeldelser. Her kan man opleve forsikringsselskabet fra kundens side og vinkel, hvilket ofte tegner et mere realistisk billede af selve selskabet i praksis. Hvis du vil høre mere til kundernes mening og oplevelser af de forskellige forsikringsselskaber, kan du kigge med under anmeldelserne af bilforsikring.

De forskellige bilforsikringer: ansvarsforsikring, kaskoforsikring og delkasko

Der findes hovedsageligt tre typer af bilforsikringer, som du kan vælge: en ansvarsforsikring, en kaskoforsikring og en delkasko. Herunder er der en oversigt over de tre typer forsikringer, og hvilke fordele og ulemper de hver især har.

Ansvarsforsikring

: en ansvarsforsikring er en forsikring, der kun dækker over de skader, du forvolder på en anden bil. For eksempel hvis du kører ind i din vens bil, så dækker din ansvarsforsikring skaderne på din vens bil - men ikke skaderne, der er forvoldt på din egen bil. Man kobler ofte en ansvarsforsikring sammen med en såkaldt selvrisiko. Hvis du har en højere selvrisiko, vil du kunne opnå en billigere ansvarsforsikring. Dette kan du læse mere om under afsnittet “Hvad koster en bilforsikring?”. Det er lovpligtigt i Danmark at have en ansvarsforsikring. Fordelen ved en ansvarsforsikring er helt klart prisen. Dog er det et sats for den usikre bilist, da du helt selv står med udgifterne, hvis du er så uheldig at ende i et mindre eller større uheld.

Kaskoforsikring

: en kaskoforsikring er en af de mest brugte forsikringer i Danmark. En kaskoforsikring dækker i bund og grund både skader som du forvolder på andre køretøjer, samt skader, der bliver forvoldt på dit eget køretøj. Samtidig dækker den en række andre ting i forbindelse med din bil, såsom tilfælde af brand, og tilbud af lånebil. Fordelen ved en kaskoforsikring er, at du er godt dækket ind næsten uanset hvilket uheld, du ender ud i. Dog er ulempen klart, at kaskoforsikringen er dyrere end ansvarsforsikringen. Man kan med fordel øge sin selvrisiko her, for at gøre forsikringen billigere.

Delkasko

: Til sidst er der en delkasko. Med en delkasko opnår du - ligesom med kaskoforsikringen - en række fordele udover ansvarsforsikringen, såsom tyveri af dit køretøj og at der bliver tilbudt en lånebil mens din egen bil er til reparation. Dog dækker en delkasko ikke helt de samme behov som en fuld kaskoforsikring, da den ikke dækker skader, som du har forvoldt på din egen bil, såsom hvis du har været i et solouheld, eller hvis du påkører en anden bil og dermed skader din egen bil. Fordelen ved en delkasko er, at den er billigere end kaskoforsikringen og tilbyder næsten det samme. Ulempen er selvfølgelig, at der ikke bliver tilbudt forsikring på skader forvoldt på din egen bil. Her skal du selv betale, hvis uheldet er ude med din bil. Derfor kan man overveje, om man hellere vil gå med en ansvarsforsikring, og dermed spare flere penge.

Andre typer forsikringer

: Mange forsikringsselskaber tilbyder flere versioner af kaskoforsikringen. Disse yderligere tilføjelser til kaskoforsikringen kan for eksempel være, at der bliver tilbudt en lånebil ved tilfælde af, at din bil bliver stjålet eller din bil bliver erklæret totalskadet i en ulykke. For at kende til de forskellige ekstra udvidelser til de forskellige forsikringer skal du kigge på det individuelle forsikringsselskab og deres egne tilbud på deres hjemmeside.

Hvad koster en bilforsikring?

Som nævnt før kan en bilforsikring svinge meget, alt efter hvor meget man ønsker forsikringen skal dække. Det er derfor vigtigt først at afklare med sig selv, hvilken type forsikring man ønsker, og hvilket prisleje, man ønsker at lægge på. Prisen på en bilforsikring er dog ikke lige til at slå op og finde på nettet, da den som nævnt afhænger af en række forskellige faktorer. Du kan eventuelt tjekke de ovenstående links til de mest populære forsikringsselskaber, og udfylde skemaerne så de passer til din bil og dit behov - derefter kan du få en cirkapris på, hvad din forsikring vil koste hos den enkelte udbyder. Den billigste type bilforsikring, man kan vælge, vil dog altid være en ansvarsforsikring. Denne er som nævnt lovpligtig, og dækker kun de skader, du forvolder på andres biler.

Der er mange forskellige faktorer, der spiller ind og påvirker prisen på netop din forsikring. Derfor er det altså vigtigt at gøre sig nogle overvejelser om, hvilken bil man køber, hvis man vil undgå at betale en alt for høj forsikring.

For eksempel afhænger forsikringens pris af:

Hvor lang tid du har haft kørekort:

der er tydeligt forskel på prisen på din forsikring, hvis du er 18 år gammel og lige har fået kørekort, frem for hvis du har haft kørekort i 10 år. Af samme grund kan det som førstegangskøber af en bil og generelt bilforsikring hos unge være meget dyrt at tegne en forsikring.

Mærke, årgang og alder på din bil

: det er også en afgørende faktor, hvilket mærke din bil har, og hvilken årgang den er. For eksempel vil det være dyrere at tegne forsikring i en ældre bil og dyrere bil, frem for en billigere og nyere bil. Dette skyldes, at nogle bilmærker er dyrere at reparere på end andre. Derfor er dette også en vigtig faktor, når man skal tegne en forsikring.

Mængden af kilometer, du kører om året:

denne faktor spiller også ind i din forsikringsberegning. Hvis du kører 20.000 km om året er der større risiko for, at man ender i et uheld, end hvis man kører 10.000 km om året, og derfor bliver din forsikring automatisk også dyrere. Du skal derfor altid være obs på de kilometer du kører om året. Du kan spare penge på din forsikring hvis du pludselig kører mindre om året end du i første omgang har oplyst.

Ønsket om selvrisiko:

hvis man har tiltro til, at man ikke kører galt, kan det være en fordel at øge sin selvrisiko. Med en selvrisiko, der er høj, kan man opnå en billigere bilforsikring. Dog er ulempen, at man selv skal stå klar med en større sum penge, til at dække skaderne med, hvis man skulle ske at køre galt. Du skal derfor aldrig sætte en højere selvrisiko, end du kan betale nu og her.

Så alt i alt findes der altså mange grene indenfor bilforsikring, og det er ikke altid lige til at finde den perfekte bilforsikring lige med det samme. Vores gode råd er at hoppe ind på en række forsikringssider (tjek eventuelt listen ud i toppen af artiklen), og tast dine data ind. Herefter vil du kunne sammenligne mere nøjagtigt, hvilke selskaber, der tilbyder den bedste forsikring til netop din bil. Samtidig er det værd at overveje, hvilken bil man køber. Husk at prisen på din forsikring afhænger meget af, hvilken årgang og mærke din bil har. Dette skyldes - som nævnt tidligere - at nogle mærker er dyrere at skaffe dele til.

Derudover er det vigtigt at gøre op med sig selv, hvad ens budget er for en forsikring - du kan eventuelt opstille et budget for din bil, for herefter at vurdere, hvorvidt du skal investere i en ansvars- eller kaskoforsikring, eller en delkasko. Husk at ansvarsforsikringen er billigst! Samtidig skal man også medtage, hvor meget man stoler på sig selv i trafikken. Her er der nemlig Det er blandt andet også derfor, at forsikringer til unge, der lige har fået kørekort, er en del dyrere - der er større risiko for, at man ender i en ulykke, hvilket koster forsikringsselskabet penge.

Held og lykke med forsikringen - og husk at læse det med småt!

Mere Forsikring