Fibernet i Danmark

Fibernet i Danmark

Fibernets historie i Danmark

Fibernet er forholdsvis nyt i Danmark, hvor det ikke er mere end 15 år siden at det blev nedgravet. Det kom først da man begyndte at grave lyslederkabler nede i jorden, som fibernet leveres gennem. Dette resulterede i, at man danskere kunne skifte fra almindeligt bredbåndsinternet til fibernetværk.

Man oplevede før i tiden, at bredbåndsforbindelse kunne svigte, hvis man var mange online på en gang. Dette sker ikke længere med fibernetværk, især fordi at hver brugere på internettet får tilknyttet sin egen forbindelse, som gør at man uafbrudt kan nyde maksimal hastighed, uden at man skal “dele” med andre.

Hvordan virker fibernet?

Fibernet er den nyeste teknologi inden for bredbåndsnetværk, hvor man opnår driftssikker og lynhurtig internet gennem fiberkabel. Selve kablerne hedder lyslederkabler og er på størrelse med et menneskehår, hvilket giver dig mulighed for at få fibernet leveret med lysets hastighed.

For at man kan få leveret fibernet, skal man have monteret en fiberboks derhjemme. Denne boks skal føre over til hovedstationen på den anden side. Det er hovedstationen der levere internetsignalet.

Fibernet er en slags bredbånd, men hurtigere end den almindelige ADSL bredbånd grundet sin teknologi. ADSL bredbånd er den mest almindelige bredbånd man kan få i sin husstand, der leveres gennem kobberkabler. Det giver normalt en lavere hastighed end fiberbredbånd og er man mange på internettet på samme tid, kan dette hurtigt mærkes.

Fordele:

  • Lynhurtig internetforbindelse
  • Stabil internetforbindelse
  • Hastighedsgaranti
  • Symmetriske hastigheder for upload og download
  • Internetet er fremtidssikret
  • TV og internet fra samme kabel
  • Lav latency - Dit spil lagger ikke, når du spiller online

Ulemper:

  • Fibernet er ikke tilgængeligt for alle endnu
  • Man skal grave kabler nede i jorden, hvis det ikke allerede er gjort
  • Du skal have en fiberboks opsat i dit hjem

Fibernetudbydere og priser

Fastspeed

Fra 1000/500 Mbit/s

Fra 299 kr./md.

Bolignet

Fra 1000/500 Mbit/s

Fra 299 kr./md.

Kviknet

Fra 100/100 Mbit/s

Fra 299 kr./md.

Hiper

Fra 100/100 Mbit/s

Fra 299 kr./md.

Telenor Max Speed

Fra 200/200 Mbit/s

Fra 299 kr./md.

WAOO

Fra 200/200 Mbit/s

Fra 319 kr./md.

Stofa

Fra 30/30 Mbit/s

Fra 259 kr./md.

Hvordan får man fibernetværk?

Først og fremmest er det din geografiske adresse der bestemmer, om du kan få fiberbredbånd eller ej. Du skal bo i et område, hvor der allerede er gravet fiberkabler nede i jorden, før at du kan være egnet til at modtage selve signalet. Antallet af husstande der kan få fibernetnetværk er stort, men varierer fra kommune til kommune. Er der ikke i forvejen gravet kabler nede i jorden, skal der noget gravearbejde til i forvejen, hvor kablet blev trukket, hvilket kan blive en større forudbetaling, alt efter hvor meget og hvor lang der skal graves..

Installationsprocessen

Hvis du bor i et af de områder, hvor der allerede er nedgravet fiberkabler, så kan du få fibernet snart. Opkoblingen til fibernet er ganske simpel. Dit fibernetselskab fører et fiberkabel gennem husets sokkel og til et egnet sted for installationen af fiberboksen. Alt efter dine behov tilsluttes computer, TV og telefon til boksen, og så er du klar til at nyde godt af de mange muligheder, som en lynhurtig internetforbindelse byder på.

Har du allerede adresse i et område, hvor fiberkabler i forvejen er gravet ned, kan du meget hurtigt på fibernetværk. Fiberselskabet trækker et fiberkabel fra husets sokkel til installation af selve fiberboksen. Du kan også trækker andre telekommunikationsenheder til selve fibernetværket, som for eksempel fastnettelfoni og opnå godt signal. Det samme gælder også for TV, hvor 4K og Ultra HD-indhold også vil have godt af fibernetværket.

Konklusion

Det er åbenlyst en bedre mulighed at gå efter fibernetværk, hvis man har mulighed for det i stedet for bredbånd. Men man skal dog være opmærksom på, at det ikke er alle husstande der kan få det leveret, samtidig med at for mange husstande, skal der en montør ud for opsætning, hvilket kan blive en dyr omgang, alt efter hvor meget forarbejde der skal laves, om det kun er opsætning eller om der også skal noget gravearbejde til.

Vilkårene for både almindelig bredbånd og fibernetværk er de samme og et godt sted at starte er, at gå ind på de enkelte fibernetværkshjemmesider om bruge deres adressefinder, for at undersøge om man kan få fibernetværk på ens adresse eller ej. Derefter skal man bare følge oprettelsesprocessen og udfylde nogle få detaljer og så vil man blive kontaktet af selve fiberselskabet, angående de videre process. Er gravningen der i forvejen er processen lettere end hvis der skal graves på ny.

Mere