Nytårs madtraditioner og ideer til nytårsmenuen

Nytårs madtraditioner og ideer til nytårsmenuen

Hvordan fejre danskerne nytåret med deres nytårsmiddag?

Nytårsaften for danskerne er en meget speciel begivenhed, hvor der er lagt op til nytårsmiddag og fest. Er man selv vært for ens gæster, er festen dobbelt så stor! Her er der ikke plads til fejl, da dette er den sidste måltid på året, som man vil huske i meget lang tid. Nytårsmiddagen består ikke kun af varme retter, men der skal selvfølgelig også være plads til snacks og slik og sidst men ikke mindst kransekagen. Stjernen for aftenen vil dog stadig være selve nytårsmiddagen.

Inspiration til nytårsmenu opskrifter

Er du fra den gamle garde, eller måske mere modern i din gourmet, har vi alle engang imellem brug for lidt nytårsmenu inspiration. Hvad end det er til en nem forret eller måske gourmet mad opskrifter til hovedret, kan vi alle få brug for ideer til den uforglemmelige nytårsmenu.

Traditionen ret består nytårsmenuen af 3 retter, som starter med en lækker nytårstorsk, eller for sønderjyder kålpølser, grønlangkål og snaps. Hovedretten kan være forskellige varme kødretter. Vi skal heller ikke glemme de lækre desserter til nytårsaftenen. Andre kan godt lide at eksperimentere med deres nytårsmenu opskrift og er du blandt dem der overvejer noget nyt mad til nytårsaften, så læs endelig videre.

Forret til nytårsmiddagen

Da julen lige er blevet overstået og maven stadig propfyldt, er det godt med let og hurtig forret til nytårsmiddag. Det bliver en travl aften og derfor er det vigtigt med en nem forret. Man kan vælge at servere fisk herunder kammuslinger eller en kalvetatar med persillepesto, som man kan åbne nytårsaftens menuen med.

Nytårsmenu hovedret til nytårsmiddagen

Hovedretten er stjernen på nytårsaftens menuen. Det er vigtigt at du gør dig umag til netop denne nytårsmenu opskrift, især hvis du er vært for gæster med høje forventninger. Mørt kød er helt klart det sikre valg, men vær sikker på at kødet bliver mørt og saftigt. Du kan eventuelt også anvende sous vide metoden, hvis du vil være på den sikre side. Hvis du vælger denne metode, så husk at gøre det dagen før, da du kommer til at have en travl nytårsmiddag.

Sidst men ikke mindst, nytårsdesserten

Lækre desserter til nytårsmenuen er et must. Her kan du selv brillere med, hvad du gerne vil afslutte nytårsaftens menuen med. En praline eller clafoutis kan være et godt valg. Ellers kan du lave noget sammen med is, så børn også kan have det sjovt.

En let og nem nytårsmenu

Forventningerne er høje, men det gælder om at få dem under kontrol. Maden til nytårsaftenen behøver ikke være svær eller kringlet, men skal samtidig være en god måltid. Som nævnt i forrige punkter, gælder det om at være forberedt dagen før og vide nøjagtigt hvad det er man gerne vil server som natmad for nytårsaftenen.

Forslag til nytårsmenu

Står du og mangler nytårsmenu inspiration, så du kan få et brag af en nytårsmiddag? Imponer dine gæster med dine valg og husk at der er plads til kreativitet. Forbered en liste med de retter der skal serveres og sørg for at tiden også er på din side. Her kommer nogle ideer til nytårsmenuen:

Nem forret til nytårsaftenen:

 • Råmarineret laks
 • Laks med blomkål
 • Citrus glasseret havtaske
 • Rimmet torsk

Gourmet mad opskrifter til hovedret:

 • Oksemørbrad
 • Oksemørbradbøffer
 • Bagt hellefisk
 • Marineret oksemørbrad

Lækre desserter til nytårsaften:

 • Rødbedeis
 • Citrongræs-panna cotta
 • Is på rygeost
 • Chokoladebrownie

Champagne og kransekage

Når vi snakker nytårsmiddag inklusiv lækre desserter til nytårsaftenen, skal vi ikke glemme charmen ved hele festen, nemlig champagnen og kransekagen. Efter at dine gæster har rejst sig fra nytårsmiddagen, skal begivenheden pyntes med bobler og kransekage. Skal champagnen nydes under nytårsmiddagen skal den være kraftig, hvorimod skal den nydes efter nytårsmiddagen, skal den helst være sød.

Kransekagen skal man helst lave derhjemme på forhånd. Husk at hælde glassuren på efter at kransekagen er optøet. Mange vælger også at købe deres kransekage fra den lokale bager eller supermarked, hvilket også er en mulighed. Husk at kransekage kan holde i op til fem dage i køleskabet.

Nytårsmiddag til døren?

Det er efterhånden blevet meget populært at få leveret natmad nytårsaftenen til døren. Ønsker man at bruge tiden sammen med familie og venner, kan dette også være et godt valg. Da nytårsaften er en vigtig begivenhed, skal valget også være gennemtænkt. Her kan man blandt andet finde gode anmeldelser på spisesteder man kan kontakte, for at arrangere levering af mad til nytårsaftenen.

Mere