Penge: Det sidste store problem

Penge: Det sidste store problem
Finans

Dette er virkelig den bedste tid til at være i live for det meste af menneskeheden.

Men et af de tilbageværende største spørgsmål er blevet ladet upåvirket hidtil. Det er så gennemgribende, at vi endda kunne kalde det metaproblemet, et problem, der ligger til grund for alle de andre problemer.

Mange mennesker er nu naturligt mistroiske over for regeringer og fiat -penge. Dette er en stor grund til håbet på Bitcoin og andre kryptokurver.

Det monetære system, som det meste af planeten har været udsat for i de sidste 50 år, er en central planlæggers drøm. Uden nogen som helst forbindelse til guld er den amerikanske dollar og alle de andre valutaer, der har været knyttet til dollaren siden Bretton Woods-systemet blev etableret, underlagt total statslig kontrol.

Hvis du synes, at mærkning af fiat-penge som et centralt planlagt system er langt ude, skal du overveje disse definerede funktioner:

Regeringen beslutter hvad der er penge via lovlige betalingslove

Regeringen udsteder obligationer/statskasser, der fungerer som rygraden i det monetære system. Et statsligt agentur kaldet centralbanken opretter penge og/eller fastsætter reglerne for pengeskabelse. Centralbanker tildeler kommercielle banker særlige privilegier i form af licenser, der derefter kan deltage i processen til oprettelse af penge.

Centralbanken styrer renten

Hvis der opstår problemer, ændrer centralbanken spillereglerne og indfører nye politikker, såsom kvantitativ lempelse, for at forhindre, at systemet kollapser. Af en eller anden underlig grund, forstås moderne finansielle systemer ofte som et produkt af det frie marked. Men hvis en anden industri blev styret på denne måde, ville vi ikke have problemer med at identificere den som et godt eksempel på central planlægning.

Hvad er konsekvenserne af fiat-penge? Da penge udgør 50% af hver enkelt transaktion, påvirker deres kvalitet økonomien i alle aspekter:

Fiats pengepolitik er synderen i konjunkturcykler, spekulative bobler og forkert allokering af kapital; dette skyldes, at renterne fastsættes af det centrale planlægningsudvalg - centralbankens bestyrelse - i stedet for at afspejle markedskræfterne.

Pengeskabelse er kilden til Cantillon-effekten: De, der er tættest på pengespidserne, bliver rigere (regering, finansindustri, velhavende investorer, kreditorer), mens de, der er længst derfra, bliver fattigere (lønmodtagere, opsparere).

Det konstante skub til at sænke renterne under den naturlige markedsrente driver en stigende gældsætning for alle økonomiske sektorer (regering, virksomheder, husstande): I begyndelsen af ​​2021 var den globale gæld $281 milliarder eller 355% af verdens BNP - en kraftig stigning fra $67 milliarder eller 198% af verdens BNP i år 2000.

Den samlede effekt er, at menneskeheden spilder en enorm mængde ressourcer. Millioner af mennesker holdes således unødigt i fattigdom eller forhindres i at udnytte deres fulde potentiale.

Fiat-penges ondskab er især skummel på grund af hvor uset de er. Det ser ud til at fungere fint på overfladen, da de negative virkninger alle er indirekte, og for at forstå deres årsag skal man omhyggeligt studere økonomi og historie. Dette får igen mange til at bebrejde fiat-penges ødelæggende virkninger på det frie marked med en uundgåelig konklusion om, at det er mere central planlægning, vi har brug for, ikke mindre.

Fix pengene, fix verden

Inden bitcoin var der ikke meget håb om at ordne penge. Dem, der forstod problemet med fiat-penge, kunne ikke tilbyde et tilfredsstillende alternativ. Nogle mente, at vi skulle vende tilbage til guldstandarden - men dette tiggede det nagende spørgsmål om dets praktiske egenskaber. En tilbagevenden til guldstandarden skulle orkestreres af regeringen; den samme institution, der i høj grad tjener på eksistensen af ​​fiat-penge. Pre-bitcoin-æraen var således meget deprimerende for de frie markeds monetære økonomer.

Handel med kryptovalutaer bør altid foregå på en platform, du stoler på. Eksempler på pålidelige platforme er Binance, Bitcoin prime og andre.

Bitcoin er et meget mere pragmatisk alternativ til fiat-penge, end guld nogensinde kunne være. Guld kræver betroede tredjeparter som f.eks. banker og pålidelige monetære instrumenter som f.eks. kontokontrol og sedler, hvis det skulle fungere som penge i den moderne økonomi. Bitcoin, på den anden side, kommer med verdensomspændende transaktionsmuligheder, der er afhængige af kryptografiske forsikringer frem for tillid.

Undervurder ikke, hvor tidligt vi stadig er i løbet mellem bitcoin og alle verdens fiat-valutaer. De fleste mennesker er stadig skeptiske eller fuldstændig uvidende om udsigterne til bitcoin, der løser problemet med fiat-penge. At begynde at spare i bitcoin nu og beskytte din arv via hardware wallet-brug er en af ​​de mest effektive beslutninger, du kan tage i dit liv.

Mere Finans