Guide: Seneste fremskridt inden for robot- og droneteknologi

Guide: Seneste fremskridt inden for robot- og droneteknologi
Generelt

Udviklingen inden for robotteknologi er ikke nem at følge med i. Der sker hele tiden nye fremskridt og der kommer ofte nye investorer til. Men det er en bred industri, og robotter kan efterhånden gøre mange forskellige ting. Derfor får du i denne artikel et overblik over nogle af de seneste fremskridt inden for robotter og droner, og hvad de bruges til i dag.

Droner

I december 2016 leverede Amazon den første pakke nogensinde via en drone. Prime Air, som de kalder deres program der leverer pakker der vejer op til 2,3kg, inden for en bestemt radius, kan bruges af Amazon kunder til at få dronelevering af pakker inden for en halv time. Det er altså en revolution inden for levering af pakker, der både sænker leveringstiden og omkostningerne for både forbrugeren og Amazon.

Dronerne er nemlig automatiserede, og kan selv finde deres destination. Programmet har skåret behovet for flere trins behandling af pakkerne på vejen hen til kunden fra, og er stort i USA i dag. Det forventes i øvrigt at komme til Danmark.

Udviklingen inden for droner har desuden været kæmpe på mange andre måder end Amazons Prime Air program. Droner med lysdioder i flere forskellige farver bliver programmeret til at forme og projektere forskellige silhuetter og symboler til shows hele verden over. En sværm af droner kan danne et utal af forskellige displays, der kan komme til livs med den nye teknologi. Sådanne shows kræver dog en stor mængde programmering, organisering og koordination.

Amazon har også lavet robotter der leverer pakker på land. De kaldes ”personal delivery devices”, og er små nuttede robotter der leverer mindre pakker. Selvom de små PDD’er, som de også kaldes, er effektive og kan levere pakkerne hurtigt, så har de vækket bekymring hos nogle. For når vi mennesker skal dele veje og fortove med robotter, er det vigtigt at de er forudsigelige, på samme måde som vi mennesker kan regne med hinanden i trafikken.

Nemmere automation af produktion

Inden for produktionen er der sker store fremskridt. Det har i noget tid været muligt at automatisere gentagende opgaver som lagerarbejde, pakning og emballering. Men problemet har i længe lagt i de udgifter denne automation medfører.

For ind til nu har robotterne været meget komplicerede at tilpasse til arbejdsgange med variation i opgaverne. Det har enten krævet ansættelse af dygtige programmører og ingeniører, eller efteruddannelse af personale. Men robotteknologi i dag tillader mange flere virksomheder at automatisere deres produktion.

Kollaborative robotter, såkaldte ”Cobots”, er designet til at hjælpe personalet med at automatisere mange forskellige opgaver. Opgaver der er ensformige og slider på personalet kan udføres nemt af moderne robotter. Disse robotter kan også nemt omprogrammeres og lære forskellige opgaver af personalet på fabrikken.

Det kræver ikke længere kompleks programmering for at opsætte robotterne til nye opgaver. Robotterne er fleksible og kan passe ind på de fleste arbejdspladser. Det er altså ikke kun millionvirksomheder med enorme produktioner der kan få nytte af robotter. De kan spare virksomheder rigtig mange penge, da de kollaborative robotter fra Universal Robots er hurtige at opsætte, nemme at styre og fleksible at arbejde med.

Og så er der sikkerheden. Mange nævner dette argument som den afgørende beslutning for, hvorfor de ikke ønsker at investere i robotter. Udover at sikkerheden for de ansattes helbred er sikret ved at lade robotterne udføre krævende opgaver der slider på personalets fysik, er robotterne også sikre at arbejde med.

4 ud af 5 af de mange robotter der findes på de mange forskellige virksomheder verden over der arbejder med robotter fra Universal Robots arbejder helt uden sikkerhedsafskærmning. Det betyder altså at robotterne er sikre at arbejde med, og at der efterhånden ikke er mange argumenter for ikke at inkorporere robotter i virksomheden.

Google

Den gigantiske og for mange velkendte søgemaskinevirksomhed har også været i gang med at investere i robotteknologi. I 2013 opkøbte selskabet hele 8 forskellige robotfirmaer. Det formodes at Google vil bruge robotterne til at mindske grænsen mellem menneske og teknologi endnu mere. Deres telefoner, deres styresystem og al deres teknologi skal hjælpe os mennesker endnu mere i fremtiden med vores daglige opgaver.

Google, og de andre store mastodonter inden for tech, har store visioner, og investerer stort i teknologi for fremtiden.

Mere Generelt