De rette kosttilskud, fra den rette forhandler

De rette kosttilskud, fra den rette forhandler
Kost & Sundhed

I den perfekte verden ville ingen have brug for kosttilskud, da man gennem en varieret og balanceret kost gerne skulle få alle de forskellige vitaminer og mineraler, som kroppen har brug for. Men sådan ser det absolut ikke ud i virkelighedens verden. Mange af os har langt fra ideelle spisevaner, og med den travle hverdag mange af os befinder os i, så er der ikke altid tid og overskud til at lave sund og nærende mad hver dag. Folk er dog i stigende grad interesserede i deres helbred og mange tager nu en aktiv tilgang til deres egen krop og velvære. Kosttilskud og vitaminer bruges i større og større omfang i et hav af forskellige sammenhænge: for at sove bedre, præstere bedre, se yngre ud, bedre fordøjelse, vægttab, kropslige gener og meget mere. Men hvad er kosttilskud, hvem kan bruge dem og hvordan finder man de bedste til ens behov?

Hvad er kosttilskud?

På det danske marked findes der en lang række forskellige kosttilskud, der kan købes både i butikker og online. Kosttilskud kan være gode at tage efter f.eks. din styrketræning eller HIIT træning. Begrebet “kosttilskud” dækker over mange forskellige produkter, man kan indtage for at supplere sin normale kost. ​​Kosttilskud kan indeholde mange forskellige former for vitaminer, mineraler, animalske ingredienser, plantebaserede ingredienser eller koncentrerede stoffer, som eksempelvis fiskeolie og andre koncentrerede fedtsyrer. Kosttilskud kan desuden også indeholde andre næringsstoffer, som eksempelvis er blevet fremstillet kemisk i et laboratorie. Man kan derfor sige, at kosttilskud kan være mange forskellige ting, og det dækker over alt fra klassiske vitaminpiller til fiskeolier og hvidløgspiller. Det er dog gældende for alle kosttilskud, at de skal indeholde vitaminer, mineraler eller visse andre stoffer med ernæringsmæssig og/eller fysiologisk virkning, for at de kan blive inkluderet i denne kategori. Desuden gælder det for alle kosttilskud, at de skal markedsføres i mindre og afmålte mængder i form af eksempelvis piller, kapsler, væsker eller pulver, med en angivelse af den anbefalede daglige dosis, så forbrugerne ikke er i tvivl om, hvor meget de anbefales at tage, samt hvilken mængde der er tilsvarende overforbrug. Overvejer du selv at begynde at bruge kosttilskud? Så husk at læse anmeldelser af virksomheder i kategorien Kost & Sundhed.

Hvem har brug for kosttilskud?

Man kan overordnet sige, at der findes to typer af brugere: folk med et medicinsk behov, som eksempelvis tager kosttilskud på baggrund af anbefalinger fra sundhedsstyrelsen, og folk der ikke har et decideret medicinsk behov, men som ønsker at opnå nogle sundhedsmæssige fordele, som de ikke mener at kunne opnå gennem kost eller anden medicin.

Under gruppen af mennesker der bruger kosttilskud i forbindelse med medicinsk behov kan man eksempelvis finde ældre plejehjemsbeboere, spædbørn og for tidlig fødte børn, gravide, personer, der går tildækket, og derfor ikke får sol nok, og personer som har allergier, som eksempelvis mælkeallergi eller cøliaki. Denne gruppe mennesker kan under normale omstændigheder ikke få de nødvendige vitaminer og mineraler gennem kost, da deres kroppe af forskellige årsager ikke kan optage nok af de nødvendige komponenter. Vitamin D tilskud er normalt noget der anbefales for alle børn og voksne i Danmark i vinterhalvåret, da solen i denne periode ikke er stærk nok til, at kroppen kan danne nok D-vitamin. Er man gravid, eller forsøger man at få et barn, anbefales det, at man tager et tilskud af 400 mikrogram folinsyre hver dag, indtil man er 12 uger henne i graviditeten. Konsekvenserne ved vitaminmangel kan være alt fra hårtab og træthed til knogleskørhed og organskader, ved længerevarende mangel, så det er derfor vigtigt at følge anvisningerne for at være sikker på, at man får nok af det hele. Her kan du læse mere om kostråd.

Folk der ønsker sundhedsmæssige fordele

Der er et stigende antal danskere, der på baggrund af egen research, vælger at tage kosttilskud og vitaminer, som altså ikke er på baggrund af anbefalinger fra egen læge eller sundhedsvæsenet. Man kan i dag købe et væld af forskellige vitaminer, mineraler og andre former for kosttilskud i håndkøb, både online og i mange helsebutikker og apoteker, som er tilgængelige for alle forbrugere. Der findes kosttilskud til mange forskellige formål, herunder produkter der skulle hjælpe med at give sundere hår, stærkere negle, renere hud, vægttab, anti-aging, mindske følelsen af stress, naturligt hjælpe mod eksem og skæl, øge præstationsevnerne på jobbet eller i forbindelse med sport samt meget mere. Der har i de seneste år været stor fokus på konsekvenserne ved skrap kemi og drastiske indgreb såsom botox, fillers og andre kosmetiske operationer, og forbrugere leder nu i højere grad efter mere naturlige alternativer, til både indre og ydre velvære. Man kan her vælge en overordnet tilgang, hvor mange vælger en multivitaminpille, der indeholder de anbefalede mængder af en masse essentielle vitaminer, eller man kan tage en mere fokuseret tilgang, hvor man køber produkter specifikt til et bestemt formål. Eksempelvis tager mange aften primula i forbindelse med et ønske om at se yngre ud, da produkter indeholdende denne naturlige ingrediens fugter og beroliger huden, samtidig med at den forbedrer hudens struktur og elasticitet, hvilket hjælper mod tørhed, irritation og rynker.

Danske forbrugsvaner indenfor kosttilskud

Danske forbrugere er især interesserede i kosttilskud indeholdende kalk, forskellige typer af vitaminer og fiskeolie, og danskerne bruger flere milliarder på disse produkter årligt. I Danmark bliver der fortsat en større del af befolkningen der er ældre borgere, da den generelle levealder stiger og folk lever længere. Derfor er det særligt produkter der indeholder kalciumtilskud, D-vitamin og Omega 3-fiskeolie, der er populære, da de anbefales af sundhedsvæsenet til ældre, og de hjælper med at forebygge ting såsom knogleskørhed og dårlig vægtregulering.

I forbindelse med den stigende interesse for sport og motion, har der sideløbende været en lignende stigning i danskernes interesse for supplementer såsom protein som tilskud og kreatin, der kan hjælpe med at maksimere træningsresultaterne. Probiotiske produkter der indeholder levende bakterie kulturer er også populære i Danmark, da disse er med til at opretholde en normal og velfungerende tarmflora, og overordnet set anses for at være et godt supplement for alle, da en mave i balance menes at være et topprioritet for et godt helbred.

Folk der ønsker vægttab

Overvægt og fedme er i løbet af de seneste årtier blevet et globalt problem, som der også ses i større og større grad i Danmark. I dag er over halvdelen af den danske befolkning overvægtige, hvoraf omkring 17% (sundhed.dk) er svært overvægtige. Som mange ved kan overvægt belaste kroppen fysisk, hvis man over længere tid bærer rundt på ekstra kilo. Man er blandt andet i en risikogruppe, med større chance for at udvikle sygdomme såsom sukkersyge (type 2-diabetes), hjerte- og karsygdomme, åreforkalkning, nedsat fertilitet samt andre. Der er derudover mange, der finder det psykisk belastende at være overvægtige, og derfor er der sammenlagt mange grunde til, at en stor del af den danske befolkning prøver at tabe sig. I den forbindelse er der mange, der tager sagen i egen hånd, og investerer tid og penge i forskellige former for slankemidler til vægttab, som eksempelvis pulvershakes eller piller, der nedsætter appetiten, så man spiser mindre og derfor indtager færre kalorier. De mest populære produkter på det danske marked er slankepiller, eksempelvis fra leverandøren Bodylab, der giver en øget mæthedsfornemmelse og kan købes uden recept. Endnu et populært produkt er det danske Nupo, der med deres shakes og snack fungerer som komplet måltidserstatning, der er lav på kalorier og høj på de essentielle næringsværdier man skal bruge dagligt.

Regulation på markedet

Idet langt de fleste af disse produkter indtages, og man derved får de forskellige ingredienser ind i kroppen, så er mange naturligvis ekstra skeptiske overfor disse produkter, og samtidig er der lovgivning på området, så folk kan føle sig mere sikre ved produkterne. Naturmedicin og kosttilskud hører som regel under hvad der kaldes “alternativ behandling.” Vil man som leverandør sælge naturlægemidler, så skal de være godkendt til behandling i Danmark, og kosttilskud skal være registrerede hos Fødevarestyrelsen. Dette er forbrugernes garanti for, at produkterne er blevet efterset og tjekket, så man kan sikre sig at de ikke indeholder sundhedsskadelige indholdsstoffer.

Der er overordnet set fire forskellige kategorier for naturmedicin i Danmark, man som forbruger kan købe hos forskellige online forhandlere og fysiske butikker: naturlægemidler, stærke vitaminer og mineraler, traditionelle plantelægemidler, samt homøopatiske lægemidler. Overvejer man at købe produkter indenfor en af disse fire kategorier, så kan man altid tjekke online hos Lægemiddelstyrelsen, om netop de naturlægemidler man kigger på, er godkendt til behandling i Danmark. Her kan man desuden læse, om de enkelte naturlægemidler og kosttilskud har kendte bivirkninger, og om man trygt kan tage dem sammen med andre lægemidler, hvis man overvejer at tage en kombination af forskellige produkter.

Her skal det nævnes, at man som dansk privatperson har ret til at lovligt købe medicin fra udlandet. Nogle gange kan de være svært at gennemskue, om de udenlanske forhandlere man overvejer at købe hos via deres hjemmesider er godkendte til at sælge denne type produkter og derfor anbefales det, at man altid skal kigge efter det grønne EU-logo, når man køber denne type produkter på nettet. Det grønne EU-logo signalerer klart, at online forhandleren er blevet godkendt af en lægemiddelmyndighed og dette logo skal fremgå hos alle online forhandlere i EU, der er blevet godkendt til at sælge medicin. Et eksempel på en hjemmeside, der tydeligt viser dette grønne EU-logo, hvor man trygt kan handle som dansk forbruger, er hjemmesiden for online forhandleren Medicindo, hvor man nederst i venstre hjørne kan finde logoet.

Hvordan vælger man de bedste kosttilskud og slankeprodukter?

Da der er så mange forskellige varianter, leverandører og ingredienser på det danske marked, kan det ofte være overvældende og uoverskueligt for forbrugere at få overblik over, om netop de produkter de overvejer at købe er underlagt fødevaremyndighedernes kontrolprocesser. Man kan på Fødevarestyrelsens hjemmeside finde en oversigt, hvor man som forbruger har mulighed for at tjekke, om et kosttilskud er registreret af fødevaremyndighederne, hvilket betyder, at det således er underlagt deres kontrol.

Når man har undersøgt, om der er farlige stoffer i produkterne eller ej, så er det næste logiske skridt, at tjekke om de faktisk virker. Her vil fødevareministeriets hjemmeside ikke kunne hjælpe, da de ikke tester, om produkterne overholder hvad de lover i form af eksempelvis vægttab eller mere elastisk hud. I denne forbindelse vælger mange forbrugere at læse kundeanmeldelser igennem fra andre danskere, der allerede har købt og prøvet det produkt som de selv overvejer at købe. På den måde kan man lære af andres erfaringer, og se om de eksempelvis har tabt sig ved at bruge produkterne, om de fik det bedre med deres kroppe, om de sov bedre, eller andre produkt fordele, som man er interesseret i at opleve selv. Mange ser især efter anmeldelser omkring vægttab, da man derigennem kan få indblik i, hvor meget man kan forvente at tabe sig i specifikke målbare enheder.

Hvorfor er det vigtigt at undersøge produkterne før man køber dem?

Hvor man kan finde en stor mængde gode produkter online, der er fremstillet af kvalitets ingredienser og som lever op til forventningerne, så er der desværre også produkter, der ikke bør købes og indtages af nogen. Vælger man at købe et produkt uden at undersøge det nærmere i forvejen, så kan man i bedste fald kan man komme ud for, at produktet ikke virker og at man ikke får noget som helst ud af at tage det. I værste tilfælde kan det indeholde skadelige og farlige stoffer og ingredienser, og være dødeligt for folk der indtager produktet. Især når man handler online, hvor man kan købe fra alle verdens hjørner, kan man finde udenlandske sider og produkter der ikke er fremstillet under forhold der ville blive godkendt af danske offentlige instanser, indeholdende tvivlsomme ingredienser, der enten ikke virker efter hensigten, eller er kendte for voldsomme allergiske reaktioner hos mange forbrugere. Selv ved produkter der er markeret som værende naturlige og uskadelige, har man ved at foretage stikprøver af udenlandske produkter fundet, at de indeholder farlige stoffer såsom sibutramin, phenolphtalein eller efedrin, som man absolut ikke bør tage.

Tænk over din livsstil

Selv med de bedste og mest effektive produkter, så kan man ikke forvente mirakelkure, når man begynder at tage kosttilskud. En sund kostplan og en balanceret livsstil ligger til baggrund for, at ethvert produkt kan give de bedste resultater. Det er fortsat vigtigt at spise sundt og varieret, at motionere tilstrækkeligt og at man begrænser sit indtag af alkohol og cigaretter, samtidigt med at man indtager sine kosttilskud - vitaminer, mineraler og andre kosttilskud er kun supplementer, og kan altså ikke erstatte en sund diæt.
Ved at foretage en smule research, og læse anmeldelser om slankesider, samt ved at vedligeholde en forholdsvis sund livsstil i dagligdagen, kan man potentielt finde en lang række produkter, med fantastiske helbredsfordele, som er rettet mod netop dine specifikke problemområder. Hvad end du leder efter q10, multivitaminpiller eller vægttabs piller, så kan du finde et hav af forskellige muligheder online, der kan hjælpe dig med at leve et sundere liv, med færre gener og mindre ubehag.

Mere Kost & Sundhed