Sund og stærk: Sådan fungerer protein som tilskud

Sund og stærk: Sådan fungerer protein som tilskud
Kost & Sundhed

Nogle tager protein som supplement, fordi de vil øge kroppens muskelmasse og få en stærkere krop. Andre tager protein for helbredets skyld eller på grund af sygdom. Der er mange gode grunde til at spise protein i tilskud til din kost. Faktisk er det en fuldstændig afgørende del af vores system. Vi guider dig til, hvordan du bruger protein som kosttilskud.

Det er ikke kun store muskelbundter, som har brug for protein. Det hjælper kroppen med at holde sig sund og stærk, lige meget om du er til håndvægte eller hader lugten af fitnesscenter.

Der er protein i alle vores celler. Får du ikke nok, svækkes kroppen, og det kan få konsekvenser. Derfor er det også en god idé at overveje proteintilskud, hvis ikke du har fravalgt animalske produkter og derfor ikke får det gennem kød, fisk og æg. Og bare rolig, proteinpulver kan sagtens fås vegansk.

Protein som tilskud – hvorfor er det nødvendigt?

Protein er afgørende, hvis du vil øge din muskelmasse, men også for et generelt sundt helbred. Faktisk er der protein i alle kroppens celler, og derfor er det afgørende at indtage protein, enten gennem kosten eller som tilskud. Man kan se protein som kroppens byggesten, som samtidig fører energi til kroppen. Desuden hjælper protein kroppen med at skabe antistoffer og bekæmpe infektioner.

Afhængigt at hvordan det samlede billede af din kost ser ud, kan det være afgørende for dit helbred at tage protein som tilskud. Mens nogle nyder en proteinbar eller drikker proteinshake efter træningen for at hjælpe musklerne til at vokse, er det fx også mange vegetarer og veganere, som tager protein som tilskud, fordi de ikke får det gennem kød.

Hvad gør protein for mine muskler?

Som kroppens byggesten er protein fuldstændig afgørende, hvis du har lyst til eller behov for at øge din muskelmasse. Hvis du er fysisk aktiv eller løfter vægte, er det afgørende, at du indtager protein. Der er protein i mange forskellige former for mad, som fx kød, fisk, æg, korn, gryn og mælkeprodukter. Mange vegetarer og veganere, som ikke spise animalske produkter, sværger derfor til en daglig vegansk proteinshake for at holde et sundt niveau af protein i kroppen.

Hvor meget protein om dagen har jeg brug for?

Du skal tilpasse dit proteinindtag til din krop, ikke omvendt. De fleste udbydere af proteinprodukter har angivelser af, hvor meget du skal indtage, på emballagen, men det er kun vejledende. Du har brug for mere protein, hvis du er fysisk aktiv eller træner muskler. Men nogle kan også have brug for et øget proteintilskud ved sygdom.

Det er ikke utænkeligt, at du mangler andre tilskud og vitaminer. Vi har samletbrugeranmeldelser af virksomheder, som sælger vitaminer og tilskud, så du ikke går galt i byen. Hvor meget du skal indtage, afhænger altså af dig. Du kan læse mere om ernæringsanbefalinger på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

Du kan også fordybe dig i denne artikel om proteintilskud fra Sundhed.dk. Overvejer du at tage protein som tilskud på grund af helbredsproblemer, opfordrer vi dig til at kontakte din læge og tale det igennem først.

Hvordan bruges proteintilskud?

Proteintilskud kommer i mange størrelser og former. Du kan fx skære en banan i skiver og blende den sammen med nogle lækre bær, mælk eller havredrik og et par skefulde proteinpulveret til en lækker smoothie. Eller hvad med nogle lækre proteinpandekager? Hæld et par skeer proteinpulver direkte i pandekagedejen og spis dessert med god samvittighed. Du kan også få din ekstra dosis protein gennem en proteinbar. Mange af dem er overtrukket med chokolade eller sirup. Det behøver bestemt ikke være kedeligt at spise protein som tilskud.

Hvordan finder jeg det bedste proteinpulver?

Det er ikke en nyhed, at protein er så fundementalt vigtigt for folkesundheden, og der findes derfor masser af tilbud til dig, der gerne vil øge dit proteinindtag. Der er fx masser af proteinprodukter på hylderne hos The Protein Works og Gymnordic, også hvis du vil undgå den animalske protein. Husk altid at tjekke brugeranmeldelser her på DanskeAnmeldelser, inden du køber.

Prøv lidt forskelligt og se, hvad der passer til dig – men husk at indtage proteintilskud med måde og følge anvisningerne og læg mærke til, hvordan din krop reagerer. Proteintilskud er ikke en mirakelkur, som får musklerne til at bugne på dine overarme. I hvert fald ikke uden at du arbejder for dem.

Mere Kost & Sundhed