Vegansk proteinpulver - fordele og ulemper

Vegansk proteinpulver - fordele og ulemper
Kost & Sundhed

Måske er dit nytårsforsæt at prøve en plantebaseret kost. Måske er du allerede vegetar og søger måder at inkorporere mere planteprotein i din ernæringsplan. Eller måske er du interesseret i at lære om fordele og ulemper ved plantebaserede proteiner, og om du skal prøve planteproteintilskud.

Hvad du behøver at vide om planteprotein

Måske er dit nytårsforsæt at prøve en plantebaseret kost. Måske er du allerede vegetar og søger måder at inkorporere mere planteprotein i din ernæringsplan. Eller måske er du interesseret i at lære om fordele og ulemper ved plantebaserede proteiner, og om du skal prøve planteproteintilskud.

Uanset årsagen til, at du læser, er vi her for at hjælpe. Vi vil dele, hvad vi ved om fordele og ulemper ved plantebaserede proteiner - især med hensyn til proteinpulver. Så er det op til dig at beslutte, om planteprotein passer til dig og dine sundheds- og ernæringsmål.

Hele fødekilder til planteprotein

Planteprotein i kosten kan komme fra hele fødevarer eller kosttilskud. Plantefødevarer med højt proteinindhold omfatter tofu, tempeh, edamame, linser, kikærter, jordnødder, mandler, ernæringsgær, quinoa, chiafrø og mere. Nogle planteproteiner er ufuldstændige proteiner - hvilket betyder, at de alene mangler alle de essentielle aminosyrer, vores krop har brug for. De kan dog indtages i kombination med andre planteproteiner for at skabe en komplet proteinkilde. Bønner og ris er et eksempel. Hver for sig er bønner og ris ufuldstændige kilder til protein. Sammen danner de et meget nærende komplet protein.

Plantebaseret proteinpulver

Plantebaseret proteinpulver (som også kvalificeres som vegansk proteinpulver) kan bruges i stedet for mælkeproteintilskud som valleproteinpulver og kaseinprotein. Nogle af de bedste plantebaserede proteinpulvere kombinerer forskellige typer planteproteiner for at skabe et komplet protein. De mest almindelige plantebaserede proteinpulvere er:

Sojaprotein.

Et komplet protein, soja betragtes som det mest effektive plantebaserede protein. Det fordøjer og absorberes med en moderat hastighed. Soja er en fremragende kilde til glutamin, en aminosyre, som forekommer naturligt i kroppen, men som kan være gavnlig i større mængder under muskelopbygning for at begrænse muskelskader og fremskynde vævsreparation. Sojaforbrug er dog kontroversielt med potentielle forbindelser til forstyrrelser i naturlige hormonniveauer og hormonrelaterede kræftformer.

Ærteprotein.

Ærteprotein kan sammenlignes med valleprotein med hensyn til dets høje absorptionshastighed i kroppen. Det er et ufuldstændigt protein, så for at opnå fuld effektivitet, bør det parres med et andet protein, såsom ris.

Risprotein.

Brune risproteiner har et højt indhold af B-vitaminer og fibre og er naturligt laktose- og glutenfri. Risprotein bør også parres med en anden proteinkilde for at gøre det til et komplet protein.

Fordele ved plantebaserede proteinpulvere

Der er en del argumenter for at bruge plantebaserede proteinpulvere. Her er flere fordele, der kan inspirere dig til at tilføje planteproteintilskud til din kost:

1) Planteproteinpulver er mere næringstæt end mælkeproteinpulver. Mange plantebaserede proteinpulvere indeholder antioxidanter, vitaminer, næringsstoffer og omega-3 fedtsyrer.

2) Planteproteiner er naturligt høje i fiber.

3) Har du mælkeallergi eller -intolerance? Planteprotein er perfekt til dig.

4) Selvom du ikke er allergisk over for mælkeprodukter, kan du nyde plantebaseret proteinpulver, fordi det generelt fordøjes lettere end mejeri. Mange mennesker kæmper for at fordøje mælkeproteiner som kasein og valle.

5) Planteproteinpulvere er et ideelt supplement til vegetarer og veganere, som måske ikke får nok protein gennem de hele fødevarer, de indtager.

Ulemper ved plantebaserede proteinpulvere

Du tænker sikkert, at planteproteintilskud lyder for godt til at være sandt. De har dog deres del af negativer:

1) Planteproteiner er ofte ufuldstændige proteiner og bør derfor indtages i kombination for at fungere som et komplet protein.

2) Nogle plantebaserede proteiner er høje i kulhydrater - ikke ideelle for nogen, der følger en lav-carb diæt.

3) Planteproteinpulvere er typisk dyrere end valleprotein.

4) Plantebaserede proteinpulvere kan være grynet i konsistensen og vanskelige at blande glatte.

Smag af planteproteinpulver

Smagen af ​​forskellige planteproteinpulvere er til debat. Nogle forbrugere føler, at planteproteiner smager meget bedre og mere naturligt end dagbog eller andre proteintilskud. Andre føler det stik modsatte og kan stærkt ikke lide den naturlige smag. Du bliver nødt til at beslutte, om smagen af ​​planteprotein er en fordel eller en ulempe for dig!

Sådan blandes planteproteinpulver

Her er vi virkelig nyttige. En shaker af mærket BlenderBottle® er det perfekte værktøj til at blande planteproteinpulver. Hvorfor? Fordi vores proteinshakere anvender et patenteret blandesystem med BlenderBall® wirepisker—ffindes kun i BlenderBottle® shakers. BlenderBall® piskeriset pisker rundt inde i flasken, mens du ryster, og blander selv genstridige proteinpulvere til lækre glatte drinks.

Mere Kost & Sundhed