Gør-det-selv eller rejsebureau - planlæg den perfekte ferie

Gør-det-selv eller rejsebureau - planlæg den perfekte ferie
Rejser & Oplevelser

Vi arbejder alle sammen hårdt i hverdagen, hvad end vi er elever, studenter, praktikanter, elever, repræsentanter, direktører m.fl. Derfor er det vigtigt for mange danskere, at når det endelig er tid til at holde fri, så bliver tiden brugt på den bedst mulige måde. For mange betyder det: ferie udenfor hjemmet. Måske drømmer i om at udforske lokalområdet og holde ferie i Danmark sammen med familien, en storbyferie med veninderne eller en ferie i Dubai med den nye kæreste. Der findes tusinder af smukke områder, pulserende byer, private strande og spændende kulturer ude i verden, inden for rækkevidde med blot en smule forhåndsplanlægning.

Så hvor og hvordan begynder man? Til at starte med kan planlægningen virke lidt overvældende: visum, flyafgange, hoteller, seværdigheder, restauranter m.fl, men hvis man har en struktureret tilgang til planlægningen og starter i god tid, så kan man ved at følge nogle enkle skridt planlægge sin drømmerejse.

Hvornår og hvor længe?

Hvor lang tid rejsen skal strække sig over, samt hvornår, virker som simple spørgsmål, men de er meget vigtige for resten af planlægningsfasen. Planlægger man eksempelvis at rejse i travle og populære perioder såsom efterårsferien, juleferien eller sommerferien, så kan man både regne med færre valgmuligheder samt højere priser. Dette kan forklares ud fra principperne for udbud og efterspørgsel: når mange danskere gerne vil på ferie på samme tid, som det ofte er tilfældet i skolernes faste ferieperioder, så kan hotellerne og rejseselskaberne tage en højere betaling for deres produkter og services, da der er flere der vil købe dem. Derfor er det billigere, hvis man enten har mulighed for at rejse enten før eller efter skolernes ferieperioder, eller hvis man kan være fleksibel med sine rejsedatoer.
Derudover er det også vigtigt at vide hvornår man vil rejse, så man kan sikre sig, at vejret er passende når man er afsted.

Vil man eksempelvis på badeferie, så skal man være opmærksom på, at temperaturerne i Middelhavsområdet udenfor sommer højsæsonen kan ligge på under 20 grader, alt afhængig af hvilken måned man kigger på, samt den geografiske placering af feriestedet man kigger på.

Hvor vil i gerne hen?

Når man har fundet ud af, hvornår man har fri og derfor har mulighed for at planlægge sin ferie, så er det en god ide at finde ud af, hvor i verden man vil rejse hen. I den forbindelse kan man spørge sig selv, hvilken type af ferie man drømmer om. Der findes mange forskellige ferietyper, såsom badeferie, storbyferie, familieferie, campingferie, bryllupsrejse, opdagelsesferie, cruiseferie m.fl. Ferietypen kan have betydning for, hvor man ender med at tage hen. Drømmer man om at tage på safari, er Kenya eksempelvis en af favoritdestinationerne, da de har alle forudsætningerne for en spændende ekspedition i form af nationalparker med mangfoldig vildtbestand.

Er man i tvivl, kan man altid starte med at tage en overordnet tilgang til at starte med: skal det være varmt eller koldt? Tager man hverken afsted for at opleve sand eller sne, men nærmere arkitektur og seværdigheder, så bør man kigge efter destinationer, med spændende bygningsværker, kunstmuseer, historiske områder mm.

Hvem skal med på ferie?

Det er yderligere en god ide at planlægge sin rejse ud fra, hvem man er på ferie med. Planlægger man at rejse som familie, med børn i forskellige aldersgrupper, så kan man på forhånd undersøge, om der er beskæftigelser der vil interessere alle familiemedlemmer på feriedestinationen. Mange destinationer tilbyder muligheden for at kombinere interesser, hvis man blot vælger de rigtige hoteller og bydele. Tager man eksempelvis til Barcelona i Spanien, kan man kombinere strandferie med oplevelsesferie, da storbyen er spækket med spændende madretter, forskellige butikker og mange forskellige kulturer, mens der samtidig er en lang kystlinje i gåafstand, hvor man kan både surfe, slappe af og dyrke sport.

Er man en større gruppe der rejser sammen i forbindelse med eksempelvis polterabend, skiferie eller udvidet familierejse, så kan man med fordel kigge på specialpriser for større grupper, herunder pakkerejser. Dette kan ofte være en fordel, da man skal være opmærksom på, at hvis alle booker deres transport individuelt, så kan man hurtigt komme ud for, at flybilletter, hotelværelser og andet er udsolgt, hvis ikke alle booker på præcis samme tidspunkt.

Hvad vil i gerne lave på ferien?

Rejser man alene behøver man kun at tage hensyn til sig selv, men hvis man er flere rejsende, så kan der ofte være flere ting at være opmærksom på. Udover at beslutte helt overordnet om man vil på badeferie, skiferie eller storbyferie, så kan man på forhånd tænke over, hvad man ellers vil lave på ferien. Er man afsted i en uge, er der mange timer man skal fylde med underholdning, og de fleste er enige om, at man ikke bruger 12 timer på stranden hver dag. Det kan derfor være en god ide at overveje, om der er specielle krav og ønsker man gerne vil opfylde. Er det essentielt at have adgang til internettet, så man kan tjekke e-mails selv, eller streame tegnefilm for de mindste? Er der nogen med på rejsen, der har et specifikt træningsregime, som de gerne vil fortsætte med, mens i er afsted? Er der en eller flere i rejsegruppen, der drømmer om at gennemføre et dykkerkursus, en eksotisk madlavningskursus eller altid har drømt om at besøge ét af verdens vidundere?

Hvor vil i bo?

Når man planlægger sin drømmeferie - eller hvilken som helst ferie for den sags skyld - så er overnatning ofte en essentiel del af planlægningsprocessen, der kan gøre en stor forskel på, om oplevelsen bliver fantastisk eller ej. Der findes mange forskellige overnatningsmuligheder, alt efter hvor man rejser hen, samt hvor mange man rejser sammen.

Tager man på familieferie, er det for mange en god mulighed at bo på familiehoteller eller resorts, hvor de sætter fokus på både børn og forældre: all-inclusive måltider med en masse forskellige børnevenlige retter, ubegrænsede mængder af is og kage til til de yngste, adskillige swimmingpools og underholdning, cocktail happy hour til forældrene og meget mere. Denne type ferie egner sig især for familier, der gerne vil slappe af og planlægge mindst muligt, men stadig deltage i aktiviteter og have det sjovt sammen.

På samme måde kan man på et krydstogt fokusere på at slappe af og nyde sin ferie, uden at tage stilling til, hvor man skal spise, hvad man skal lave og hvordan man underholder sig selv og børnene. Alt er arrangeret på forhånd, så det eneste man selv skal tænke på er, at sørge for at være ombord på skibet i god tid inden afgang.

Hvis man er en større gruppe der tager afsted sammen, eller hvis man ønsker mere frie rammer og privatliv på rejsen, så kan man leje en ferielejlighed, villa, hus eller anden form for mindre B&B, hvor der normalt kan bo langt færre gæster end på et krydstogtskib eller familiehotel.

Kontakt rejseselskaber eller foretag egne bestillinger?

Når man har udarbejdet en liste over hvornår man vil rejse, hvem man vil rejse sammen med, hvad man vil opleve, og hvor i verden man vil hen, så kan man begynde at undersøge markedet. Her er der to overordnede muligheder for, hvordan man kan vælge at gribe denne fase an: man kan enten foretage sin egen research og planlægge alting selv, eller man kan kontakte et rejsebureau eller rejseselskab, og lade dem om at finde priser og destinationer, baseret på kravslisten man har udarbejdet. Skal man rejse langt, kan der være visse fordele ved at benytte et rejseselskab til at hjælpe med at planlægge rejsen. Ofte kan der være adskillige flyforbindelser, der alle skal passe sammen og koordineres, og bestiller man gennem et rejsebureau, så tager de sig af disse planlægningsprocesser.

Skal man holde ferie indenlands, så kan man i mange tilfælde foretage sine egne bestillinger, gennem sider som AirBNB, Trivago og Hotels.com, der alle er online platforme, hvor privatpersoner kan bestille rejser, ved brug af forskellige filtre og søgefunktioner, så man kan finde frem til de mest passende muligheder. Derudover kan man benytte netsider som Viator til at finde og booke seværdigheder og oplevelser overalt i verden, og Momondo eller Skyscanner til at finde billige flybilletter til mange af verdens rejsedestinationer.

Undersøg markedet

Hvad end man vælger, at finde og bestille flybilletter, hotel og begivenheder selv, eller om man overlader det til at rejsebureau, så skal man altid huske, at det er vigtigt at foretage sin egen research i forvejen. Der er mange penge og ressourcer involveret i ferier og det er derfor en vigtig del af planlægningsprocessen, at man sikrer sig mod svindel, at man undgår produkter og services af lav kvalitet, samt at alting er gjort ordentligt, så man kan forvente en afslappet ferie, hvor alting forløber efter planen.

I den forbindelse benytter rigtig mange sig af kundeanmeldelser fra andre rejsende, der tidligere har benyttet sig af de hjemmesider og services, som man selv overvejer. Det er også en mulighed, at man kigger kundeanmeldelser igennem tidligt i processen, så man kan finde inspiration og anbefalinger fra andre kunder.

Det er vigtigt, at man husker at tjekke anmeldelser for alle tjenester igennem, herunder: anmeldelser af rejseselskabet, flyselskabet, overnatningsstedet, hoteller, krydstogsskibet, biludlejningsvirksomheden, restauranterner, samt andre services man benytter i forbindelse med ferien, som eksempelvis virksomheder der tilbyder oplevelser såsom bådture og ekskursioner m.fl.

En alternativ tilgang

Et alternativ til ovenstående er afbudsrejser. Disse kan være interessante at undersøge nærmere, hvis man enten har stor fleksibilitet, er meget spontan eller ønsker at spare penge på rejsen. Afbudsrejser er ofte pakkerejser indeholdende både flyafgange og hotel bestillinger, som andre kunder af en eller anden årsag har været nødt til at aflyse tæt på afrejsedagen. Derfor prøver rejseselskaberne i den forbindelse at sælge rejsen videre til andre forbrugere, således at flysæderne og hotelværelset ikke ender med at være tomt i tidsperioden hvor de oprindeligt var booket. For at gøre denne type rejse attraktiv for andre forbrugere, er der ofte store besparelser tilknyttet, således at man derved accepterer, at man hverken har lang tid til at gøre klar til afrejsen, eller mange valgmuligheder at vælge mellem.

Beskyt jer selv

Afhængigt af feriedestinationen skal man i nogle tilfælde have en række rejsevaccinationer, inden man tager på ferie, da nogle lande har visse sygdomme, der er forbundet med alvorlige sundhedsrisici.

Det er derfor vigtigt, at man kontakter sin læge i god tid før afrejsen, så man kan få de nødvendige vaccinationer mindst seks uger inden man rejser fra Danmark. Denne tidsramme vil give en bedre beskyttelse mod sygdomme og infektioner under rejsen, da man derved har givet vaccinationerne tid til at virke.

Når man taler med sin læge, bør man fortælle præcis hvor man skal rejse hen, hvor længe man er væk, samt hvilke aktiviteter man planlægger at deltage i, så lægen derefter kan anbefale og administrere den korrekte vaccinationsplan.

Almindelige vaccinationer til rejsende vil typisk omfatte en eller flere af følgende:

Hepatitis A og B, Stivkrampe, Gul feber, Stivkrampe, Tyfus, Japansk hjernebetændelse, Tuberkulose og Rabies.

Tjek altid før du rejser, hvad de nuværende vejledninger er for destinationen. Selv om du måske har rejst dertil før, da der kan være nye sundhedsmæssige udfordringer i det land, du besøger.

Beskyt jeres ferie

En rejseforsikring er endnu en rejseudgift, som for nogen synes unødvendig, men det kan faktisk spare folk mange penge på længere sigt, hvis der sker noget uforudset på ferien. Har man ikke tegnet en rejseforsikring, så skal man nemlig selv dække alle omkostninger forbundet med aflyste flyafgange, tyveri af bagage eller andre personlige ejendele, eller hvis i kommer til skade eller bliver syge under ferien, og har brug for lægehjælp.

Skal man på skiferie er det meget vigtigt at man tegner en forsikringspolice. Skisport er kendetegnet ved et højt aktivitetsniveau, og selv folk der er meget erfarne snowboardere eller skientusiaster falder stadig, ofte under høj fart. Derfor er det bedre at være på den sikre side, i tilfælde af, at ulykken skulle være ude. Det er her vigtigt at huske, at en del forsikringer ikke automatisk dækker vintersport, og derfor skal man muligvis tegne en tillægsforsikring eller en individuel forsikring, alt afhængigt af omstændighederne.

Hvis man har planlagt at tage på krydstogt, selvom man måske ikke rejser langt væk, er det stadig vigtigt, at man overvejer at tegne en krydstogtsforsikring. Dette kan enten være som tillægsforsikring i din eksisterende forsikringspolice, eller som en separat police. De fleste krydstogtselskaber anbefaler deres passagerer at købe en international rejseforsikring for at sikre, at de har tilstrækkelig dækning til at dække eventuelle lægeudgifter, så man kan slappe helt af på turen og ikke bekymre sig om, hvad der sker i tilfælde af uheld og lignende.

Ligesom med alle andre forsikringstyper, er det vigtigt at man undersøger markedet, før man binder sig til en specifik forsikring. Det kan virke lidt uoverskueligt til at starte med, men hvis man eksempelvis starter med at læse anmeldelser igennem fra andre kunder, der har været på samme rejse som man selv har planlagt, så kan man lære af deres anbefalinger og erfaringer. Uanset hvilken type ferie man har planlagt, så er det vigtigt, man omhyggeligt tjekker de forskellige forsikringspolicer, så man er sikker på, at forsikringen dækker alle relevante aspekter og ikke kommer med eventuelle begrænsninger eller udelukkelser, hvilket nogle gange er tilfældet.

Ligemeget hvilken type ferie man drømmer om, så kan man med en smule planlægning og research sørge for, at det bliver til virkelighed, således at man får sikret præcis den oplevelse, man er på udkig efter.

Mere Rejser & Oplevelser