Styrk din sikkerhed online: sådan vælger du den bedste VPN

Styrk din sikkerhed online: sådan vælger du den bedste VPN
Telefoni og Internet

Har du nogensinde tænkt over, om andre kan se hvad du foretager dig online, eller om din forbindelse er sikret, så andre ikke kan få adgang til de data du udveksler med forskellige hjemmesider? Da mange af os benytter nettjenester udenfor hjemmet, f.eks i forbindelse med arbejde, studiet, eller internet shopping, så deler vi ofte en masse følsomme informationer, når vi befinder os udenfor vores internetsikkerhed tilknyttet hjemmeadressen. Når vi sidder på en cafe, eller på skolen og bruger deres internet, så kan man ikke vide, hvor sikker deres forbindelse er, hvilket kan betyde, at hackere og andre kriminelle kan kigge med og potentielt stjæle dine oplysninger. Derfor benytter flere og flere danskere en VPN, således at de kan beskytte sig udenfor hjemmet, samt også øge deres sikkerhed og privatliv indenfor hjemmets fire vægge. Men hvad er en VPN, hvordan finder man den bedste og hvordan sættes den op?

Hvad er en VPN?

Når man tilslutter sin VPN, så skaber den en krypteret tunnel mellem ens digitale enhed og en fjernserver, der drives af en VPN-tjeneste. Al internettrafikken fra ens digitale enhed ledes derefter gennem denne tunnel, så all data er beskyttet mod hackere og andre kriminelle undervejs. Idet trafikken ledes igennem VPN-serveren, kan ingen se den digitale enheds sande IP-adresse, hvilket maskerer slutbrugerens identitet og placering. Uden en VPN kan andre potentielt se hvilke hjemmesider man besøger, hvilke ting man indtaster, samt opfange private oplysninger omkring ens identitet, mens man sender dem fra sin enhed til en server.

En VPN er både en service der kan benyttes når man er udenfor hjemmet, da man ikke kender til sikkerhedsforanstaltningerne på den forbindelse med benytter, men man kan samtidig også bruge en VPN i sit eget hjem, da man også her kan øge sin sikkerhed og værne om sit privatliv.

Andre fordele ved at bruge en VPN

Folk benytter ikke kun en VPN for at opnå en sikrere forbindelse, men også for at gøre dagligdagen mere bekvem. Når man eksempelvis er på rejse i udlandet, og man har taget sin egen computer eller anden digitale enhed med sig for at bruge den, så ser browseren ofte meget anderledes ud, når man tænder sin computer. Når man er i et andet land, så tilpasser browseren nemlig lokationsindstilingerne, så man kun kan besøge lokale versioner af de websteder man plejer at bruge. Derudover får man også lokale søgeresultater, hvilket ikke er optimalt, hvis man eksempelvis skal foretage research i forbindelse med arbejde eller studie, og afhænger af at kunne finde de korrekte informationer på sit eget sprog. Man kan yderligere opleve, at nogle websteder slet ikke er tilgængelige i det pågældende land, samt at noget streamingindhold er utilgængeligt. Bruger man her en VPN, så kan man snyde med sin placering, og modtage de samme services som man er vant til hjemmefra, da man kan få det til at se ud som om, at man opretter forbindelse til netværket fra Danmark.

Man kan således også bruge en VPN når man er hjemme i Danmark til at oprette forbindelse til en server i et andet land, og dermed snyde med sin placering den anden vej, så det ser ud som om man er i udlandet. Mange benytter denne mulighed for at få adgang til streaming af tv serier, film eller videospil, der ikke er tilgængelig i Danmark.

Hvordan finder man den bedste VPN?

VPN-markedet er har udviklet sig meget indenfor de seneste par år og der er nu mange flere muligheder end nogensinde før. I takt med at befolkningen er blevet mere bekymrede for overvågning og cyberkriminalitet, er der kommet flere VPN leverandører på markedet: nogle er af rigtig høj kvalitet, mens andre er mindre gode. Der er endda en række falske VPN-tjenester der er blevet afsløret, så det anbefales, at man bruger tid på at undersøge de forskellige leverandører, før man udvælger og betaler for en ny VPN. En rigtig god metode, som mange forbrugere benytter, er at læse anmeldelser igennem fra andre kunder. På den måde kan man sikre sig, at man investerer i en service der fungerer som den skal, og som andre kunder anbefaler og synes er den bedste VPN.

Når man leder efter en VPN der passer bedst til ens egne behov, er der en lang række ting man skal være opmærksom på. Elementer såsom hastighed af forbindelsen, kvaliteten af brugergrænseflade til at administrere selve VPN-forbindelsen og indstillinger, split-tunneling og multihop-forbindelser som ekstra funktioner, samt meget andet, kan variere mellem de forskellige udbydere. Er man ikke specialist, eller har stort kendskab til VPN funktionaliteter, kan man med fordel benytte en sammenligningsside, hvor eksperter indenfor området sammenligner de forskellige VPN tilbud på markedet og anbefaler de bedste, ud fra forskellige kriterier. Dette giver desuden et overblik over alle mulighederne på ét sted, hvor man kan sammenligne forskellige parametre såsom pris, garantier, mest populære valg, samt meget mere, alt på samme side. Dette betyder, at det er muligt for alle at træffe en informeret beslutning, selv hvis man ikke i forvejen har et stort kendskab til VPN funktionaliteter og udbydere.

Mere Telefoni og Internet