Telekommunikation i Danmark - valg af bredbåndspakke

Telekommunikation i Danmark - valg af bredbåndspakke
Telefoni og Internet

Danskerne er online mere end nogensinde før, og en stigende grad af dagligdagens gøremål foretages nu via hjemmesider, platforme og andre online applikationer. Der er mange forskellige enheder man kan benytte, for at facilitere adgang til internettet: smartphones, Ipads, Android enheder, smart TV, laptops, spilkonsoller m.fl. Både på arbejdet, i hjemmet og på farten, er det for mange mennesker vigtigt, at de kan tilgå online verdenen. Det skal man normalt bruge internetudbydere til at facilitere. I Danmark er der en lang række forskellige udbydere af eksempelvis mobilt bredbånd, man som privatperson kan vælge imellem. Der er forskel på de forskellige udbyderes tilbud og services, men der er ikke et endegyldigt svar på, hvilken udbyder der er bedst eller billigst. Hvilken internetudbyder der er bedst afhænger af dine behov, såsom hastighed, antal enheder, pris, samt infrastrukturen i hjemmet. Dette spiller en afgørende rolle for, hvilken service man kan blive tilbudt.

Hvordan vælger man den rette internetudbyder?

Der findes mange forskellige internetudbydere i Danmark, men det er dog ikke altid sikkert, at man kan vælge mellem dem alle. Først skal man undersøge, hvilke muligheder man har, baseret på adressen man ønsker forbindelsen knyttet til. Hos langt de fleste udbydere kan man, via deres hjemmesider, indtaste sin adresse og derefter kan man se, hvilke forskellige typer af internetforbindelse de vil kunne tilbyde for netop den adresse. I nogle tilfælde kan man komme ud for, at de ikke kan tilbyde nogen services for den indtastede adresse og man må derefter fortsætte sin undersøgelse hos andre udbydere.

I forbindelse med at vælge den rette internetudbyder, er det derudover vigtigt, at man på forhånd har tænkt over, hvad man har behov for. Det er derfor en god ide at udarbejde en liste over, hvilke krav man har til sin udbyder, herunder:

Hvilken type bruger du er

, herunder hvor meget du er online, hvad du har tænkt dig at foretage dig online, samt hvor mange der skal bruge forbindelsen. Er i f.eks en familie der alle streamer tv og audio, arbejder en eller flere af jer hjemmefra, er jeres børn studerende eller i skole m.fl. Alt dette har indflydelse på, om jeres husholdning er små- mellem eller storforbruger, hvilket vil være afgørende for, hvilken service i samlet set har behov for.

Hvordan du vil oprette forbindelse til internettet

, herunder om du ønsker en kabelforbindelse, fiberforbindelse, ADSL bredbåndsforbindelse, mobil eller satellitforbindelse. De fleste vil foretrække den hurtigste mulighed, hvilket er fibernet, men det er ikke alle adresser, der har denne mulighed.

Hvor meget data du har behov for,

hvilket afhænger af, hvad forbindelsen skal bruges til. Er det kun til let browsing og e-mail håndtering, så er omkring 10 GB normalt nok, mens flere brugere der både spiller online, hører musik og streamer tv, hurtigt kan komme op på omkring 60-80GB. Det anbefales derfor i mange tilfælde at se på pakker uden begrænsning, så man ikke skal tænke over sit forbrug i dagligdagen.

Hvor vigtig bredbåndshastigheden er for dig?

Super hurtigt bredbånd anbefales, hvis der er flere personer, der bruger den samme bredbåndsforbindelse samtidigt, og egner sig især til downloads, og streaming af film og spil. Men hvis man kun har tænkt sig at browse let, sende få e-mails, og måske uploade et par billeder til Facebook hver måned, så har man ikke nødvendigvis behov for en super hurtig forbindelse. Dog med undtagelse af situationer hvor flere brugere har behov for at benytte forbindelsen på samme tid, fra flere forskellige enheder. Når man undersøger de forskellige udbyderes tilbud og services, kan man ofte se, hvilke hastigheder de kan tilbyde. Det kan i den forbindelse være nyttigt at se eksempler på, hvad de forskellige hastigheder kan bruges til: i tilfælde hvor man kun bruger internettet til simple behov, såsom at tjekke e-mails, let browsing eller online shopping, så skulle en standard ADSL-bredbåndsforbindelse på op til 11 Mbp/s fungere helt fint. Hvis man derimod bor i en husholdning med mange brugere og enheder, streamer meget indhold i HD, foretager videoopkald, eller spiller online, så har man brug for en super hurtig fiber forbindelse, der kommer med en hastighed på omkring 55 Mbp/s. Her er det dog vigtigt at være opmærksom på, at det ikke altid er muligt for udbyderne at angive den præcise hastighed, så de vil i stedet oplyse, hvad man med rimelighed kan forvente af hastighed fra de forskellige forbindelser. Man kan desuden altid benytte en bredbåndsmåler til, at teste sin hastighed, hvis man er i tvivl.

Hvor lang en kontrakt du ønsker?

I Danmark er det ikke lovligt at sælge et produkt med en bindingsperiode på mere end 6 måneder. Derfor kan man finde nogle selskaber, der tilbyder produkter med netop denne binding, mens andre har 3 måneder, og der er desuden muligheder hvor der ikke er nogen bindingsperiode. Har man bestilt sit abonnement på bredbånd online, har man som dansk forbruger 14 dages fortrydelsesret, fra den dag aftalen blev indgået.

Om du kan spare penge ved at kombinere bredbånd med tv- og mobilforbrug

: Hos mange selskaber kan man finde tilbud på all in one-pakker for telekommunikation, hvor man i en enkelt pakke har samlet omkostningerne for bredbånd, telefon og tv.. For at finde ud af, om denne type pakke er passende i forhold til ens egne behov, bør man sammenligne omkostningerne ved at betale for de enkelte dele med det, man ville betale for den samlede pakke.

Det danske marked: hvilke internetudbydere er tilgængelige?

I Danmark er der tre forskellige former for bredbåndsforbindelse, der tilbydes af forskellige udbydere: Tv-stik (også kaldet COAX), xDSL og fiber. YouSee er blandt de udbydere, der kan tilbyder internet til de fleste husstande i Danmark, da de tilbyder internet gennem alle tre forskellige former for bredbåndsforbindelser.

Andre udbydere, såsom TDC, tilbyder derimod kun xDSL og fibernet, mens Altibox kun tilbyder Fibernet, og Fullrate kun tilbyder xDSL. Det varierer, hvad de forskellige udbydere har mulighed for at tilbyde, og der kræver som tidligere nævnt, at man på forhånd har undersøgt hvad man kan blive tilbudt på sin egen adresse. I nogle tilfælde kan man komme ud for, at der på ens privatadresse allerede er en forudvalgt internetudbyder. I disse tilfælde får man højst sandsynligt en fordelagtigt rate, da der på forhånd er forhandlet om prisen, for eksempelvis kollegier eller bofællesskaber.

De fleste danskere har dog valget mellem en lang række forskellige udbydere, der ofte har lignende priser og tilbud tilgængelige. Så hvordan finder man den bedste udbyder, ud af de tilgængelige på markedet? Mange vælger at læse telekommunikationsanmeldelser igennem fra andre forbrugere, der allerede har benyttet sig af de udbydere man overvejer at bestille hos, og derfor kan give et godt billede af deres services og priser ud fra et kundeperspektiv. Som tidligere nævnt er mange af bredbåndshastighederne minimumshastigheder, så det er altid godt at undersøge, hvad andre kunder har oplevet hos de forskellige udbydere. Har hastigheden været tilstrækkelig, kan man forvente en pålidelig service og stabil forbindelse, hvis der opstår problemer, kan man da hurtigt komme igennem til deres kundeserviceafdeling? Alle disse aspekter er enormt vigtige for mange kunder, især hvis man afhænger af internetforbindelsen i forbindelse med arbejde hjemmefra, skoleopgaver eller andre essentielle funktioner.

Hvordan skifter man internetudbyder?

Står man i en situation, hvor man eksempelvis har læst anmeldelser igennem fra andre kunder, og derigennem har fundet frem til en udbyder, der kan tilbyde billigere internet eller bedre service, så kan man vælge at skifte internetudbyder. Især hvis man er utilfreds med sin nuværende forbindelse, hvis den enten er for langsom eller ustabil, så kan man med fordel skifte til en service der passer bedre til ens behov.

Hvert selskab har deres egen opsigelsesprocess, og det er derfor en smule forskelligt, hvordan man opsiger sit abonnement. Hos eksempelvis Kviknet eller Hiper skal man blot kontakte dem, og oplyse at man ønsker at tegne et abonnement hos dem, i stedet for sin nuværende udbyder. Derefter ordner de resten og kontakter den oprindelige udbyder og opsiger abonnementet på kundens vegne. Hos andre selskaber skal man kontakte dem direkte og selv oplyse, at man ønsker at opsige sit abonnement. Herunder er det vigtigt at være opmærksom på eventuelle bindingsperioder, da internetudbydere som sagt kan have en bindingsperiode på op til 6 måneder, hvilket betyder at man måske ikke kan afbestille det med det samme. I tilfælde af, at man stadig er inden for bindingsperioden, skal man enten betale et opsigelsesgebyr for den tidligere opsigelse, eller man kan blive bedt om at vente, til man er uden for bindingsperioden.

Mobilt bredbånd

Mobilt bredbånd er en anderledes type af internetforbindelse, da man her kobler på et trådløst internet fra et mobilt netværk, via et sim kort. Mobilt bredbånd er normalt nemt at sætte op, og man kan forbinde til internettet via sin mobile enhed over hele Danmark. Denne type forbindelse er mere fleksibel end en normal bredbåndsforbindelse som eksempelvis fiber, da man ikke er afhængig af en specifik geografisk lokation, men kan tage forbindelsen med sig, når man er ude og væk fra hjemmet. Langt de fleste mobilabonnementer inkluderer i dag en datamængde, således at man kan bruge sin mobil til at tilgå internettet, uden at man skal betale ekstra for denne tjeneste. Udover mobiltelefoner, kan mobil bredbånd benyttes i tabletter, Ipads og andre former for mobile enheder, hvilket gør det meget nyttigt, hvis man eksempelvis er pendler, og gerne vil arbejde eller streame indhold under de daglige rejser til og fra arbejdet.

Stort set alle udbydere i Danmark tilbyder 4G til mobilt bredbånd og data på smartphones, men der er faktisk kun tre forskellige 4G-netværk. Det er nemlig kun TDC, 3 mobil og Telenor/Telia, der har deres egne netværk – Telia og Telenor har slået deres netværk sammen. Derfor skal man, når man vælger mobil bredbånd, huske at undersøge dækningen først, hvilket man kan gøre på de respektive udbyderes hjemmesider. Dette er vigtigt, så man kan sikre sig, at man ikke ender med at skifte fra en udbyder til en anden, grundet dårlig dækning, for blot at finde ud af at de bruger samme mast og derfor tilbyder præcis samme dækning. Derfor, selvom selskabet måske har et andet navn, såsom CBB mobil, så skal man stadig huske at undersøge, hvilken mast de benytter.
Derudover kan man nu tilgå en endnu hurtigere service, forudsat at man har en mobil enhed der er i stand til at benytte 5G. Dette er den nye generation af trådløs teknologi, der er efterfølger til de tidligere generationer af mobilteknologi, herunder 3G og 4G, der gjorde det muligt at koble på en hurtigere forbindelse, således at man kan se videoer på farten m.fl.

Samlepakker med bredbånd, mobilabonnement og TV

Hvis man ser mange serier, film, sport, eller andre programmer, kan man i mange tilfælde spare penge på at kombinere betalingstjenester med en bredbåndsaftale. Ved at betale for begge dele gennem én aftale kan man ofte få et billigere tilbud samlet set, end hvis man betaler for alting separat. Hvor populære streamingstjenester som Netflix, Hulu og Amazon Prime er relativt populære i Danmark, så vælger langt de fleste stadig at se tv fra de mere traditionelle danske tv kanaler. Udbydere som Yousee tilbyder en grundpakke som blandt andet indeholder alle DR-kanaler, TV 2 og TV3, eller man kan vælge en bland-selv pakke hos dem, således at man selv kan sammensætte sine foretrukne kanaler. Det samme gør sig gældende for udbydere som Stofa, Dplay og TV2 Play, og derfor kan priserne variere kraftigt i forbindelse med, hvilken sammensætning man vælger. Tilføjer man derudover et mobilabonnement, samt et bredbåndsabonnement oveni, så begynder det at blive vanskeligt, at kunne sammenligne priserne mellem udbydere, da pakkerne kan variere, alt efter hvilke kanaler man får i pakken, hvilken internet hastighed der tilbydes, hvor meget data der er inkluderet i mobilabonnementet osv. Derfor bliver det her rigtig vigtigt, at man holder fast i sin liste med kriterier, og sammenligner priser og kvalitetsniveau på de kerneydelser, som er vigtigst for en og dermed sammenligner hovedpunkterne såsom mobilabonnement priser og bredbånd priser.

Når man har fundet frem til mulige internetudbydere, så er det altid en god ide, at dobbelttjekke kundeanmeldelser fra nuværende og tidligere kunder, så man er sikker på, at kvaliteten og hastigheden lever op til forventningerne, og man kan desuden se andre folks meninger omkring hosting virksomhederne. Med så mange muligheder som der findes i dag, er det altid en god ide, at bruge lidt ekstra tid på at finde den bedste udbyder til netop ens egne behov. En god bredbåndsudbyder kan gøre en enorm forskel for hverdagen og hjemmelivet, da man derved er sikret en god og pålidelig service, når man skal bruge forbindelsen til vigtigt hjemmearbejde, skoleopgaver, afslapning og online shopping.

Mere Telefoni og Internet