Husk dette, hvis du vil finde bæredygtigt tøj

Husk dette, hvis du vil finde bæredygtigt tøj
Webshops

Vi skal omlægge vores forhold til tøjforbrug, hvis vi skal redde vores planet fra klimaforandringerne. Heldigvis er der meget, vi selv kan gøre hver især, ved at købe bæredygtigt tøj, som ikke bare ser smart ud, men som også holder i længden. Vi forklarer hvordan og hjælpe dig på vej.

Du ved det sikkert allerede. Vores vidunderlige klode er i fare, og eksperterne er enige om, at menneskeskabte klimaforandringer bærer en betydelig del af skylden. Derfor må vi alle sammen lære at ændre vores vaner og forbruge på en anderledes og mere skånsom måde i stedet for grådigt at rage til os af jordklodens dyrebare ressourcer.

Alligevel kan det føles som en uoverskuelig udfordring at gøre noget individuelt for at vende supertankeren. Og det er sandt, det er selvfølgelig en kollektiv bevægelse, som skal til, før det batter. Men du kan lige så godt begynde hos dig selv. En ting, du kan gøre, er at tænke mere bæredygtigt, når du køber tøj. For modebranchen er i dén grad en af de store syndere, når det kommer til klimaet.

Når du køber mode og andre ting, er det altid en god idé at læse anmeldelser online på DanskeAnmeldelser. Her samler vi nemlig databaser over kundeanmeldelser, og det betyder, at du kan lære af andres fejl, for eksempel når du handler tøj hos Hugo BOSS, About You og Ssense. For læser du op på andres oplevelser med forhandlerne, inden du køber i webshops eller butikker, så mindsker du risikoen for en negativ købsoplevelse.

Bæredygtigt tøj for klodens fremtid

Bæredygtighed er et stort tema i modebranchen i disse år. Og det er der en god grund til, for industrien bliver ofte kædet sammen med menneskets klimabelastning som en af de helt store syndere. Det er der heldigvis mange tøjmærker, som endelig er begyndt at tage seriøst.

Siden 1975 er den globale tekstilproduktion tredoblet, og tallene ser ud til fortsat at stige drastisk. Samtidig indebærer produktionen af tøj et højt forbrug af råvarer, vand, energi, pesticider og kemikalier, som alt sammen er skidt for vores natur. Som forbruger er det vigtigt, at du ikke bare jagter billigt tøj, men at du læser det med småt, inden du støtter et specifikt tøjmærke. Og det kan være svært at gennemskue, når man står og skal vælge en ny bluse i en butik.

Det siger næsten sig selv: Vi må gøre noget for at bremse vores forbrug. Men hvad?

Kvalitetstøj har længere levetid

Et bud er at investere i tøj med længere levetid. Det siger Else Skjold, som er adjunkt og PhD på Designskolen Kolding, i et interview med Politiken:

”Det allermest bæredygtige tøj er det, man bruger længe, og vi ved fra forskning, at det tøj, som folk bruger i årevis, er det, de har et forhold til. Det behøver ikke at være dyrt tøj, men tøj, der passer til folks liv – og til deres krop,” siger hun til avisen.

”Tøj, der sidder godt og er i kvaliteter, der kan holde længe, beholder man, så man har brug for at købe mindre tøj. Tøj i dårlig kvalitet kasserer man hurtigt igen.”

Hold dig til at købe økologisk tøj

Du bør også holde øje med, om det tøj, du køber, er økologisk fremstillet. Ifølge Teknologisk.dk er der tre krav, som skal opfyldes, før tøj kan kaldes for økologisk: Der må ikke bruges pesticider, insekticider eller løvfældningsmidler, der må ikke bruges kunstgødning, og der må ikke bruges genmodificering (GMO).

Det betyder også, at jorden ikke er blevet besudlet med disse kemikalier under produktionen af det stof, som tøjet er gjort af. Kig særligt efter følgende mærker i tøjet, hvis du vil købe miljøvenligt tøj: OEKO-TEX®, GOTS, EU's miljømærke Blomsten eller Svanemærket, som er det nordiske miljømærke.

Genbrug, bytte eller upcycling

Står du og skal anskaffe dig nyt til garderoben, så kan du også vælge at give dig selv en udfordring: find det hele i genbrugsbutikken. På den måde sparer du kloden for dit tøj-klimatryk, og du kan lade dig selv overraske, mens du shopper tøj. Hvem ved, hvad der gemmer sig derude på genbrugsens hylder?

Nogle mennesker arrangerer også tøjbyttedage i deres vennegrupper for at give tøjet en længere levetid. Måske er du træt af din sweater, men hvad hvis din ven eller veninde står og mangler netop sådan én? Det er naturligvis tilladt at hygge sig med en lille drink og nogle chips imens.

En tredje mulighed for at mindske dit aftryk på klodens klima gennem dit tøjforbrug er at fixe det, som er gået i stykker – eller simpelthen at sy én ting om til noget andet. Hvorfor ikke give dig selv en udfordring og aftale med dig selv, at du ikke køber nyt tøj hele det næste år? Dine kreative muskler kommer på hårdt arbejde, men planeten vil takke dig for at melde afbud til den skadelige forbrugsfest.

Mere Webshops