Bestil kosmetik online - undgå makeup med uønsket kemi

Bestil kosmetik online - undgå makeup med uønsket kemi
Webshops

Har du styr på, hvad din makeup og kosmetik indeholder? Selvom du ikke lider af allergi eller har særlig sensitiv hud, kan det alligevel være en god idé at være opmærksom på, hvad du tilfører huden. Sagen er nemlig den, at desto tættere problematisk kemi er på dig, desto større er risikoen for at den påvirker dig. Og når du dagligt putter cremer og andre pleje- og skønhedsprodukter på huden, ja så kommer du næsten ikke nærmere kroppen.

Derfor er det en god idé at sætte sig ind i, hvad din kosmetik egentlig indeholder, og hvilken betydning det kan have på din generelle sundhed og velvære. Bliv klogere på, hvad du helst skal undgå, og hvordan du bedst holder øje og forebygger hudallergi.

Vælg den rette makeup online

Rød, irriteret og kløende hud. Måske endda blærer. Det er bare nogle af eksemplerne på, hvordan din hud kan reagere, når du udsættes for allergifremkaldende eller hormonforstyrrende stoffer. Stoffer der findes i stor stil i de makeup produkter, der forhandles mange steder i landet.

Som regel er der altid farvestoffer og parfumestoffer i makeup, og begge dele kan altid være allergifremkaldende. Men nogle produkter er mere skadelige end andre, hvorfor det er vigtigt af kunne skelne. For selvom du måske ikke har allergi nu, kan det godt betale sig at begynde at vælge de mere neutrale og rene produkter af slagsen. Har du først fået allergien, slipper du nemlig ikke af med den igen, skriver Forbrugerrådet Tænk.

En jungle af kosmetik for forbrugeren

Ifølge Astma-Allergi Danmark kan det dog være svært at gennemskue, hvilke produkter der er særligt skadende, og hvilke man i stedet kan vælge. Står der eksempelvis på et produkt, at det er et allergivenligt valg, er det ikke nødvendigvis udspecificeret, hvad der gør det allergivenligt. Ikke alle virksomheder har heller en klar definition af termen, hvilket gør det hele til lidt af en jungle at navigere rundt i.

En stor del af ansvaret ligger derfor hos forbrugeren selv, der må orientere sig i markedet. Her tyer mange til mærkninger som Ecocert, Svanen eller Blomsten i den tro, at naturlige produkter er lig med sunde produkter. Men sandheden er, at mange naturlige ingredienser også er allergifremkaldende, f.eks. ekstrakten morgenfrue. Vælger du at købe naturligt eller økologisk, skal det derfor primært skyldes, at du har et ønske om, at det kommer fra naturen - og at det ikke nødvendigvis er sundere af den grund. Faktisk vil nogen påstå det modsatte, når det handler om hudallergi, da man har mere styr på ingredienserne, der er lavet i et laboratorium end dem, som er hevet op af jorden.

Tjek op på dine makeup produkter

Så er du, ligesom så mange andre, stadig på bar bund eller kommet i tvivl om, hvorvidt der er parabener, parfume eller andre skadelige stoffer i din kosmetik, kan det være en god idé at læse op på mærket på forhånd før du shopper online. Egentlig er det myndighederne, der skal sørge for, at vi ikke udsættes for hormonforstyrrende stoffer, men som forbruger kan du også gøre en del selv. Der findes nemlig mange danske anmeldelser derude af Kosmetik & Personlig Pleje produkter, blandt andet af webshoppene Luxplus og Lookfantastic.

Alternativt kan ud kigge efter, hvad der står på varedeklarationen på en specifik vare. Hertil kan du benytte dig af appen Kemiluppen fra Forbrugerrådet Tænk.

Handl makeup på nettet med omtanke

Ifølge Miljøstyrelsen stiger risikoen for at udvikle allergi hver gang din hud er i kontakt med et skadeligt produkt. Derfor har vi også listet et par gode pejlemærker ned for dig, som du kan benytte, næste gang du skal handle kosmetik:

  • Undgå mørke øjenskygger, da de kan indeholde limstoffer, som som f.eks. kolofonium, eller krom. Særligt blå øjenskygger indeholder af og til kobolt, der også kan virke skadeligt.
  • Vælg mineralsk pudder frem for almindelig pudder, da der er mindre allergifremkaldende.
  • Undgå flydende makeup i din eyeliner, lipliner og lignende. Vælg i stedet en blyant, da tørre produkter indeholder mindre konservering.
  • Styr uden om den røde læbestift, da farven er blandt de mere allergifremkaldende. Både i læbestift og pomade kan der være mineralsk fedt og plantefedt, og oveni hatten indeholder mange af produkterne parfume.
  • Neglelak skal undgå huden, da det kan indeholde stoffet kobolt, som nogen er allergiske overfor. Pas også på med limen, der bruges til kunstige negle.

Mere Webshops