Webshops og mode - sådan shopper du sikkert online

Webshops og mode - sådan shopper du sikkert online
Webshops

Nethandel gør det nemt at købe dine varer fra hele verden. Ofte tager det kun få klik at bestille, og blot et par dage efter modtager du dine varer leveret med posten. Men ikke altid er det lige så nemt. Visse steder sidder digitale svindlere klar bag skærmen til at snyde dig. I denne artikel kan du få hjælp til at handle sikkert på internettet.

Koncertbilletter, flyrejser og især tøj og sko er noget af det, som danskerne klikker mest ind på, når de handler over nettet. Det viser tal fra Danmarks Statistisk. Ofte når vi surfer rundt online dukker der nye spændende sider op, der lover flotte produkter til lave priser. Men hvordan ved man, at butikken man shopper ved er sikker og pålidelig? Og hvordan undgår man bedst at risikere at miste sine penge uden at få sine bestilte vare? Det kan være svært at gennemskue, hvis du ikke ser dig godt for. Fup og svindel er let på nettet og dem, der snyder bliver bedre og bedre til det.

Hvorfor mode og tøj er vigtigt

Måske du kender følelsen af at have lyst til noget nyt i garderoben? Ikke fordi du som sådan mangler noget, men fordi du trænger til fornyelse og til noget smart. I dag er tøj nemlig ikke bare din påklædning. Som mennesker sender vi mange forskellige signaler i løbet af en dag. Blandt andet sender vi signaler gennem det tøj, som vi bærer og vælger at have på. Det tøj, som vi går i, kommer på sin vis til at afspejle hvem vi er, og hvad vi står for. Og det er netop en af årsagerne til, hvorfor det kan føles så vigtigt, at have det helt rigtige modetøj i garderoben samt at shoppe noget nyt online af og til: Det virker identitetsskabende. Uanset om du er på udkig efter sko, en jakke eller ønsker at finde det rigtige slips, giver internettet dig mange muligheder for at bestille alt dette online. Har du brug for hjælp eller inspiration, kan du finde information om online mode her.

Nethandel er nemt

Heldigvis er det efterhånden blev nemt at handle mode online. Du behøver ikke forlade hjemmets fire vægge, eller at gøre det inden for butikkernes åbningstider. Du kan med andre ord handle når du vil, og hvor du vil. Og så er det tilmed også blevet mere sikkert. Især hvis du forholder dig lidt kritisk overfor de butikker, du besøger. Hvis du ved, hvad du skal kigge efter, og gør det inden for lovens rammer, har du i princippet de samme gode rettigheder, når du handler online, som hvis du handler i butikken nede på hjørnet. Men ét er, hvad reglerne og loven siger - noget andet er hvad e-butikkerne gør. De to dele går ikke altid hånd i hånd, hvorfor det kan være en god idé på forhånd at orientere sig, inden du trykker på ‘Køb’-knappen.

Hvor online shopper vi?

Når det kommer til online handel, er danskerne generelt utrolig glade for at importere mode fra udlandet. Det skyldes delvist, at det med internettet er blevet nemmere end nogensinde før at få adgang til de udenlandske varer. Derudover skyldes den store efterspørgsel på de udenlandske varer også den manglende lagerbeholdning, der sommetider er på de danske webshops, og ikke at forglemme de lave priser, som produkterne kan købes til i udlandet.

Det kan naturligvis være svært at konkurrere med de lave produktionsomkostninger, som nogle udenlandske lande kan opnå, og som i visse tilfælde ses afspejlet i priserne. Men det er ikke alle steder, hvor udlandet har overhånd i forhold til handlen herhjemme. På nogle parametre kan det vise sig, at være en fordel at handle mere lokalt. Ét af de parametre, hvor de danske webshops vinder stort, er når det kommer til returnering.

I modsætning til når du handler på en webshop i udlandet, kan du ofte vælge at returnere dine danske varer direkte i butikken. På den måde slipper du for dyre returneringsomkostninger, samt ventetiden det tager for posten at sende din pakke retur.

Hvis du ønsker, kan du her orientere dig i de forskellige e-handelsplatforme.

Undgå at blive snydt online

Patent- og Varemærkestyrelsen udtaler, at knap hver femte mellem 15 og 24 år har oplevet at købe kopivarer uden at vide det, mens de handlede alt fra tøj, sko og makeup på nettet. Udover ikke at modtage det, som man tror, man har købt, risikerer man ved sådanne handler også at støtte organiseret kriminalitet, og at udsætte sig selv for fare. Og det vil de fleste naturligvis gerne undgå. Men det kan være lettere sagt end gjort.

I dag findes der så mange gode webshops, hvor der kan handles kvindetøj og mode på nettet, at det næsten kan være svært at se skoven for bare træer. Det kan for nogle synes uoverskueligt at komme i gang, for hvordan undgår man at blive snydt, hvis man ikke ved, hvor man bør starte med at kigge?

En god tommelfingerregel og en snedig genvej, er altid at trække på andres erfaringer. Det kan du blandt andet gøre, ved at læse andre danske anmeldelser. På siden finder du blandt andet anmeldelser af modeforretningerne About You og NA-KD, der begge sælger online modetøj og mærkevarer til kvinder. Ellers er der samlet 3 gode råd nedenfor, som kan være en god idé at følge, når du handler på nye hjemmesider:

3 gode råd til sikker online shopping

 • Tjek sælgeren
  Inden du handler, kan det være en god idé at have undersøgt, hvem det er, du handler med. Er det en privatperson eller en virksomhed? Dette har stor betydning for dine efterfølgende rettigheder, hvis noget skulle gå galt.
  Tjek også altid, om webshoppen ser troværdig ud, før du køber: Er teksten velskrevet uden stavefejl, eller bærer den præg af at være oversat gennem Google Translate?
 • Læs handelsbetingelserne før du køber
  Handler du gennem en digital platform, læs da gerne, hvordan platformen beskriver sin egen rolle i handlen: Hvad står der eksempelvis om fortrydelsesret? Og hvilke rettigheder har man som køber, hvis der er noget galt med varen?
 • Betal altid med betalingskort
  Hvis du betaler med betalingskort, har du mulighed for at få dine penge ført tilbage via banken, hvis sælgeren ikke leverer varen.

Mere Webshops