Energi

Overvejer du at skifte din energileverandør? Ønsker du at finde den billigste elektricitet, eller er vedvarende energi en prioritet for dig? Hvad er fordelene og ulemperne ved grøn energi, og hvad skal du ellers overveje, når du vælger energileverandør? Hvad er energi egentlig, og hvad bruges den til? Hos os kan du sammenligne leverandører for at finde den bedste energikilde for dig. Vi har samlet en oversigt over virksomheder, der tilbyder de vigtigste energityper, såsom grøn energi, vedvarende energi, solenergi, vindenergi og billig energi. 

Når du underskriver en ny el-aftale, er det vigtigt at sætte dig ind i de forskellige energileverandører for ikke blot at finde den billigste el, men også den el, der passer til dig og dine behov. Du ønsker naturligvis også, at din elleverandør er pålidelig og tilgængelig, når der er behov for hjælp, da det nogle gange kan være en kompliceret proces at skifte elleverandør. Nogle gange medfører skiftet lange forsinkelser og unødvendig stress, og for at undgå dette er det en god idé at sammenligne leverandørerne, inden du underskriver en ny el-aftale. Sammenlign el-leverandører ved at læse kundeanmeldelser hos os. Har du dine egne erfaringer? Skriv din egen anmeldelse og hjælp andre med at træffe det rigtige valg!


Energi

Du har brug for energi til at forsyne elektriske apparater, hvidevarer og andet udstyr i din husstand, til at opvarme, køle dit hjem eller blot til at tænde lyset. Energi er en samlet betegnelse for elektricitet og gas og bruges til at levere strøm til apparater og varmekilder. For at leve komfortabelt har du derfor altid brug for energi. På denne side kan du læse om, hvordan du får energi, og hvilke typer energi du kan vælge mellem, når du vælger energileverandør.

Få strøm leveret til hjemmet

For at få strøm til dit hjem er det nødvendigt at få leveret energi fra en officiel energileverandør. Et energiselskab eller en energileverandør er en part, der leverer elektricitet fra en netoperatør og sørger for, at du kan bruge energien i dit område. Du skal have to kontrakter for at få leveret elektricitet til din husstand: en elkontrakt og en handelskontrakt. En elkontrakt handler om den energi, du bruger, mens en handelsaftale handler om distributionen af energien, dvs. overførsel af energien fra el-operatøren til din husstand.

Afhængigt af hvor meget energi du bruger, betaler du et månedligt beløb til din energileverandør, men mange energileverandører tilbyder også muligheden for at betale hver anden, tredje eller fjerde måned. Hvis du har en fast månedlig afgift og bruger mindre eller mere strøm, end du har betalt for, vil dette blive reguleret over tid, og leverandøren vil enten tilbagebetale dig, hvis du har brugt mindre strøm, eller du vil skulle betale mere for den ekstra strøm, du har brugt.

Energi fra fossile brændstoffer

Energi fra fossile energikilder kaldes fossile brændstoffer. Naturgas, olie og kul er fossile brændstoffer og fungerer godt som energikilde til produktion af gas eller elektricitet. I modsætning til vedvarende energi som sol- og vindenergi kan fossile brændstoffer løbe tør og ressourcer fornyes derfor ikke i takt med, at vi bruger dem. Desuden er fossile brændstoffer ansvarlige for en stor del af verdens CO2-udledning, hvilket bidrager til klimaændringerne og de miljøproblemer, vi står over for i dag. Derfor vælger mange mennesker at skifte til grøn energi i stedet.

Energi fra vedvarende energikilder

Energi, der kommer fra vedvarende energikilder, kaldes også vedvarende energi eller grøn energi. Som navnet antyder, kan denne energi fornyes, i modsætning til fossile brændstoffer. Med andre ord løber kilden til vedvarende energi ikke tør, men fortsætter med at generere energi. Eksempler på grøn energi er solenergi og vindenergi. Solenergi genereres fra sollys, ofte gennem solpaneler, mens vindenergi indsamles ved at bruge vindens kraft, typisk fra vindmøller.

Det er normalt lidt dyrere at bruge vedvarende energi end at bruge fossile brændstoffer som energikilde i husholdningen. På trods af øgede månedlige udgifter vælger mange mennesker dog stadig at skifte til grøn energi, fordi det hjælper med at reducere CO2-udledningen. Mange vælger grøn energi for at bremse klimaændringerne og dermed bidrage til miljøet.