- Om
- 7 Dec 2022
- læsetid
- 10 minutter
Influenza i Danmark
Influenza er en virussygdom, der rammer os i Danmark i månederne december til marts. Det er altså primært i vintersæsonen, man vil opleve at blive smittet med influenza. Især rammer sygdommen ældre, helt små børn og personer med nedsat immunforsvar hårdt. De fleste når at få influenza, men der er også visse ting, man kan gøre for at undgå at blive syg.
Masser af gode råd i denne artikel
Hvis du vil undgå at blive syg af influenza, kan du læse med her. Først og fremmest bør man vaske hænder ofte og grundigt. Dette gælder især, hvis man har været ude i offentlige rum eller har berørt overflader, som andre mennesker har rørt ved. Man bør også undgå at røre sig selv i ansigtet så meget som muligt.
Sund kost og rigeligt med væske
Det er desuden en god idé at spise sundt og varieret, så kroppen får alle de næringsstoffer, den har brug for. Det er ligeledes vigtigt at drikke rigeligt med vand for at holde kroppen hydreret. Dette bidrager til generel sundhed og velvære, som kan gøre det nemmere at undgå eller komme sig over influenza.
Motion og god form
Motion er også en god måde at forebygge influenza på. Motion styrker nemlig immunforsvaret, så kroppen bliver bedre til at bekæmpe vira og infektioner. Dog skal man ikke motionere for meget, da det kan have den modsatte effekt og svække immunforsvaret.
Hvis man alligevel bliver ramt…
Hvis man alligevel bliver syg af influenza, bør man blive hjemme og undgå at smitte andre mennesker med virussen. Influenza kan være meget alvorlig for personer med nedsat immunforsvar eller andre underliggende sygdomsforhold.Til gengæld kan det være hyggeligt at have en sygedag derhjemme, hvis man ikke er så ramt. Så har man et par dage, hvor man kan ligge i sengen og binge alle sæsoner af Friends. Eller man kan tjekke Videoslots anmeldelse af steder, hvor man kan prøve online gambling, hvis man keder sig lidt. Man kan også bruge tiden på at strikke eller hækle en sweater. Er man meget syg, er det dog bedst at forholde sig i ro og sove.
Hvad skal man gøre, hvis man får influenza?
Influenza er en virussygdom, der kan give alvorlige konsekvenser, hvis du har nedsat immunforsvar. Er du ved almindeligt godt helbred, skal du tage hensyn til, at andre måske kan være i risikogruppen, og dermed potentielt risikere et alvorligere sygdomsforløb end dig. Fordi influenza er meget smitsom, skal du derfor være opmærksom på, at det er derfor vigtigt at tage forholdsregler for at undgå at blive smittet. Bliver du smittet, skal du passe på andre.
De mest almindelige symptomer
Influenza kan give feber, hoste, ondt i halsen, ømme muskler og led, og mange har også problemer med diarre eller opkastninger. Influenza som tidligere nævnt være særlig farligt for børn, ældre og folk med nedsat immunforsvar. Hvis man får influenza, skal man blive hjemme fra arbejde eller skole for at undgå at smitte andre. Man skal drikke rigeligt med væske for at undgå dehydrering, og man kan tage smertestillende medicin mod feber og ondt i kroppen. Hvis man har influenza i mere end tre dage uden at føle sig bedre eller bliver værre, skal man kontakte sin læge.
Hvad skal man spise, når man har influenza?
Når man har influenza, så er det vigtigt at spise sundt og varieret. Dette er fordi, at man, når man har influenza, har en krop, der er mere svækket. Spiser man ikke næringsrig mad, og drikker man ikke rigeligt med væske, kan det blive svært at komme sig igen. Derfor skal man spise fødevarer, der kan styrke ens immunforsvar og give energi.
Eksempelvis kan man spise følgende:
- Frugt og grønt: Dette er rigtig sundt for kroppen, da det indeholder masser af vitaminer og mineraler.
- Fedtfattig mad: Mad der er fedtfattig er godt for kroppen, da det ikke belaster maven og tarmene på samme måde som mad der indeholder meget fedt.
- Fibrerig mad: Fibrerig mad giver en god mæthedsfornemmelse, og kan være med til at forebygge forstoppelse.
- Væske: Det er vigtig at drikke rigeligt med vand eller andre drikkevarer, da dette kan være med til at forebygge dehydrering.
Hvilke symptomer har influenza?
Influenza er en virussygdom, der kan give alvorlige konsekvenser. Influenza kan blandt andet give feber, ondt i halsen, hoste og ømme muskler. Influenza kan også give andre symptomer såsom diarré og opkastninger. Influenza er en meget smitsom sygdom, og man kan blive smittet af influenza gennem luften eller ved at røre ved et inficeret objekt eller person.
God hygiejne er alfa og omega
Derfor er god hygiejne centralt for at undgå smitte med influenza. Gør det til en vane enten at bruge håndsprit, når du er ude in offentligheden, eller også kan du vaske hænder, når du ankommer både på arbejde og hjem igen. Grunden til dette er, at man berører mange overflader med hænderne, når man færdes offentligt. På enhver af disse overflader kan der i princippet være mikroskopiske vira, som man risikerer at få på hænderne.
Hvor lang tid tager det for en person at blive rask igen efter at have haft influenza ?
Influenza smitter let fra person til person via dråber i luften, når fx en syg person hoster eller nyser. Disse dråber kan også lande på overflader - og her kan vira faktisk overleve i overraskende lang tid. Influenza smitter dermed også via hænderne, hvis man rører ved en overflade, som en syg person har rørt ved før dig, og så rører ved sine egne øjne, næse eller mund. Dermed bliver vira nemlig optaget gennem dine slimhinder.
Antibiotika kan ikke bruges mod influenza
Influenza kan ikke behandles med antibiotika, da det er et virus, og antibiotika virker kun imod bakterier. Men man kan dog tage febernedsættende medicin, som kan mindske symptomerne på influenza. Dette kunne eksempelvis være panodil eller andre lignende produkter.
Tidshorisonten for influenza varierer
Symptomerne på influenza varer typisk 5-7 dage. Hvis man er uheldig kan det dog godt tage op til 2 uger, før man er blevet rask igen. Det anbefales derfor at blive hjemme fra arbejde, skole eller anden beskæftigelse, indtil man er helt rask igen. Dette er netop for at undgå at smitte andre med influenzaviruset. Er man lænket til sengen i længere tid, kan man spille backgammon, hvis man efterhånden ikke gider at se mere TV.
Hvornår er det influenzasæson?
Influenzasæsonen ligger typisk fra december til marts, men kan dog godt starte tidligere fx i november. Det kan nemligt godt variere lidt fra år til år.
Kilder til viden om, hvornår influenzasæsonen rammer
Generelt vil man kunne læse i nyhederne eller i de online patienthåndbøger, hvornår de sunhedsprofessionelle regner med, at årets influenzasæson har ramt. Hvis man har nedsat immunforsvar eller er ældre, kan man også med fordel sprøge sin praktiserende læge, således at man får sin influenzavaccine rettidigt.
Er der nogen risiko for at få komplikationer ved influenza?
Influenza er en almindelig sygdom, der forårsages af influenzavirus. Influenza kan være mild til svær, og kan have alvorlige konsekvenser for personer i visse risikogrupper. Influenza er ikke farlig for de fleste raske voksne.
Komplikatoner for risikogrupper
Influenza kan også føre til alvorlige komplikationer hos ældre, personer med nedsat immunforsvar, gravide kvinder, småbørn og spædbørn. Komplikationer fra influenza omfatter lungebetændelse, øvre luftvejsinfektioner og andre infektioner. Influenza kan også føre til hjerte-kar-sygdomme, såsom hjerteanfald og slagtilfælde. Derfor er influenza en hyppig årsag til dødsfald blandt ældre, der måske i forvejen har forhøjet risiko for hjerteanfald.
Udblik til verden - influenza i USA
Når man læser danske sider om influenza, virker sygdommen ikke så farlig. Men faktisk er influenza den hyppigste årsag til dødsfald fra en virussygdom i USA. Det amerikanske CDC, Center for Disease Control, estimerer, at der hvert år dør mellem 12.000 til 52.000 mennesker af influenza eller dens komplikationer i USA. Derudover er der 140.000 til 710.000 hospitalsindlæggelser grundet influenza årligt. Disse tal er baseret på data fra USA i år 2010 til 2020.
Sådan besejrer du influenzaen
Der er flere ting, man kan gøre for at undgå at blive smittet med influenza:
- Man bør vaske hænder ofte og grundigt, især efter at have været ude blandt mennesker.
- Man bør undgå at røre ved sin ansigt.
- Man bør holde sig væk fra syge mennesker.
- Hvis man selv er syg, så bør man blive hjemme for at undgå at smitte andre.
- Har man børn, så skal man sørge for at holde dem hjemme fra skole eller daginstitution, hvis de har influenzasymptomer.
- Spis generelt sundt og varieret, så vil dit immunforsvar sandsynligvis være bedre rustet til at tackle influenzavira.
- Bed venner og familie om at være ærlige omkring deres forskellige sygdomssymptomer i vinterhalvåret. Mange har en tendens til at underdrive deres symptomer og deltage i sociale arrangementer, selvom de ikke er på toppen.
Tag den med ro
Husk dog på at du også skal have plads til at leve, selv når det er influenzasæson. Hvis du ellers er rask nok, er der ingen grund til at frygte et eventuelt sygdomsforløb med influenza, selvom det selvfølgelig er ubehageligt og forstyrrende. Hvis du bliver syg, skal du bare slappe af derhjemme, og så er du hurtigt på toppen igen. Mens du er syg, kan du eventuelt finde adspredelse online, hvor der er masser af spil og videoer, som kan underholde dig.
Mulighed for vaccination
Det er også en mulighed at lade sig vaccinere mod influenza. Er man gravis i 2. eller 3. trimester, er man et barn mellem 2 og 6 år, eller er man ældre på over 65 år, så er vaccinen faktisk helt gratis. Denne vaccination er ikke en del af børnevaccinationsprogrammet, men er et ekstra tilbud til de små poder.
Influenzasæsonen er ikke noget vi ser frem til, men desværre noget der hvert år kommer snigende. I denne artikel har du fået nogle tips til at klare den bedst muligt.