Villa, rækkehus eller lejlighed - hvilken bolig er bedst at bo i?

Villa, rækkehus eller lejlighed - hvilken bolig er bedst at bo i?
Generelt

Når man skal flytte, er en af de helt store beslutninger, man skal træffe, hvor man nu skal bo. Det gælder både beliggenheden, men også i lige så høj grad typen af bolig. I Danmark kan man dele boliger op i tre overordnede kategorier: Villaer, rækkehuse og lejligheder. De har hver deres styrker og svagheder, men det er ikke altid, at folk tager sig tid til at overveje disse, da de allerede har besluttet sig for, hvilken type bolig, de er på udkig efter. Måske kunne det være, at en af de andre boligtyper passede bedre til ens behov - derfor er det altid en god idé at gøre sig disse overvejelser, inden man begynder på boligjagten. Man kan eventuelt undersøge muligheder på findboliger.dk, hvor man blandt andet kan finde rækkehuse og lejligheder.

Fordele og ulemper ved villaer

Villa bruges i dag oftest som et andet ord for parcelhus, og er betegnelsen for enfamilieshuse, der står frit på et grundstykke. Fritliggende huse har altid en have tilknyttet, og hvis man holder sig til den oprindelige betegnelse for villa, ville haven være tilsvarende stor som huset. Der er derfor tale om boliger og ejendomme af en god størrelse, så der er masser af plads til en familie eller til at boltre sig på alene. Derfor er der også rig mulighed for at udbygge huset, hvis man har brug for mere plads.
Dog er al den plads også den store ulempe ved villaen: Den store ejendom kræver tilsvarende mere vedligeholdelse, og det kan være tidskrævende og dyrt. Dertil kan man også komme til at ligge forholdsvist isoleret fra sine naboer på grund af grundstykkernes størrelser.

Fordele og ulemper ved rækkehuse

Et rækkehus er betegnelsen for mere end tre boliger, der er bygget sammen og deler lodrette lejlighedsskel. Hvis der er tale om to boliger, er der tale om en andelsbolig eller en villalejlighed. Der er dog kun tale om rækkehuse og villalejligheder, hvis hver bolig har en separat indgang. Et rækkehus er ofte mindre end et fritstående hus, men deler ellers mange andre karakteristika med parcelhuse. For eksempel er der stort set altid tilknyttet en have til rækkehuset. Desuden bor man klos op ad sine naboer, så man kommer hinanden lidt mere ved.
Det kan dog også være irriterende at dele mur med sin nabo, da lyd ofte kan trænge igennem, hvilket kan være forstyrrende for nogle. Og det er også vigtigt at understrege, at det kan være besværligt at flytte ind i et rækkehus, hvis man kommer fra en villa, da der typisk ikke vil være lige så meget plads at gøre med, når det kommer til indretningen.

Fordele og ulemper ved lejligheder

Den sidste boligtype er lejligheden, der ofte er den mindste af de tre typer, selvom det ikke altid er tilfældet. En lejlighed er karakteriseret ved en bolig, der deler indgang og/eller opgang med andre boliger. Ligesom med rækkehuse, deler man altså en eller flere vægge med sine naboer, men uden at man har en have tilknyttet. Der kan være en have og/eller terrasse tilknyttet lejlighederne på stueetagen, mens lejligheder på de andre etager ofte må nøjes med en altan eller ingenting overhovedet. Der er derfor mindre mulighed for at komme udenfor i private rammer.
Derudover kan der være flere udfordringer med at finde parkeringsmuligheder - især hvis man bor i en lejlighed inde i byen. Det er ikke alle ejendomme, der har plads til at kunne stille parkering til rådighed for alle lejligheder, så der kan være kamp om parkeringen. Til gengæld har man mulighed for at bo inde i de større byer, hvor der er diverse forretninger og offentlige transportmuligheder, hvilket kan være mere besværligt, hvis man gerne vil bo i en villa eller et rækkehus.

Er det bedre at bo i en villa, et rækkehus eller en lejlighed?

Når man skal beslutte sig for, om man helst vil bo i en villa, et rækkehus eller en lejlighed, er det vigtigt både at kende til mulighederne og begrænsingerne ved de tre boligtyper, men også til ens egne behov. Oftest har man lyst til at flytte til noget større, så man har plads til alt det, man har i forvejen og det, man gerne vil have i fremtiden. Men man er også nødt til at gøre op med sig selv, om man har tid eller midler til at vedligeholde en større ejendom.
At flytte til en mindre ejendom er også generelt billigere, og lejligheder er oftest den billigste boligtype, men som nævnt før, behøver en lejlighed ikke være mindre end et rækkehus, for eksempel. Den største forskel på de to er ofte, at man deler indgang med sine naboer, og at der ikke er en have tilknyttet.
Det er derfor kun en selv, der kan afklare, hvilken boligtype passer bedst til en, da man kun selv ved, hvad man vægter højest: Om det er det økonomiske, belligenheden, udseendet, pladsen, eller noget helt andet.

Lejemål eller køb

Når der er tale om boliger, er det også væsentligt at tale om, om man skal leje eller købe den næste bolig. Ligesom med de forskellige bolityper, har de hver deres fordele og ulemper, som er gode at have med i sine overvejelser.
Det at købe en bolig er ofte en af de bedste investeringer man kan gøre sig, da boligværdien har det med at stige over tid, og det er ikke lige så flygtigt som eksempelvis investering i værdipapirer. Dog er det også meget bekosteligt, da der ofte er tale om millionbeløb, og hvis man ikke ejer en bolig i forvejen, er man ofte nødt til at tage et lån for at kunne købe. Til gengæld bliver man den reelt ejer af boligen og det eventuelle grundstykke, og man har derfor mulighed for at renovere eller bygge om, så længe det overholder kommunens regler og servitutterne for ejendommen.
Har man ikke mulighed for at købe en bolig, kan man i stedet vælge at finde en lejebolig. Her skal man betale et månedligt beløb til udlejeren for at kunne bo i boligen, og der er ofte begrænsninger på, hvor meget man må ændre på sin bolig, uden først at få tilladelse fra udlejer. Til gengæld er det udlejer, der sørger for vedligehold af boligen, hvilket man selv skal skulle sørge for i en købt bolig.

Beliggenheden har betydning for boligen

Når man flytter, er boligens type og størrelse vigtige, men der er også en tredje vigtig faktor: Beliggenhed. Den har også indflydelse på, hvor stor en bolig kan være i et givent område, og hvor meget et hus eller en lejlighed koster. I attraktive områder vil kvadratmeterprisen eksempelvis være højere end i områder, der ikke ser særlig stor tilflytning. Mange udser sig ofte en beliggenhed, før de flytter, fordi det passer meget bedre med deres fremtidige planer, men hvis man ikke har planlagt det ordentligt, kan man komme til at skulle betale meget mere for en bolig, end man først havde antaget.
Derfor er det ofte en god idé ikke kun at udse sig ét område, men flere forskellige, og eventuelt udvider områderne for sin søgen. På den måde kommer man måske ikke til at bo lige i det kvarter, man havde ønsket sig, men man kan komme forholdsvist tæt på - og måske endda til en billigere pris.

Mere Generelt