Den bedste investering af dine penge

Den bedste investering af dine penge
Finans

Investering af penge: er det en god idé? Husk dine mål!

Det er altid en god idé at tænke over, hvor og hvordan man vil opbevare sine penge, da man ofte kan få et større eller mindre afkast ud af det.

Når man investerer sine penge er det også vigtigt at huske, hvilke mål man har med sin investering. Mange søger investeringsdrømmen i at købe aktier og så blive rig efter et par måneder. Men sådan fungerer det ofte ikke. En investering er ofte langt mere sikker, hvis man investerer i stabile afkast, der dog er meget små. Ellers fungerer det for mange også helt fint at have en opsparing, så længe der ikke er negative renter på. Så husk at tænk over, hvor du vil hen med din investering, og ikke mindst hvor sikker din investering er.

Opsparingskonto

Klassikeren, hvis man ikke er så kendt i at investere sine penge i for eksempel aktier, obligationer eller kryptovaluta, er at investere sine penge i en opsparingskonto. Der er rigtigt mange der allerede har en opsparingskonto gennem sin bank, hvor ens penge står på. Fordelen ved at have sine penge investeret i en opsparingskonto afhænger af, hvilken rente der er oplyst på den pågældende konto. Hvis du vil have åbnet en opsparingskonto kan du kontakte din bank, og høre hvad de kan tilbyde dig af renter. Hvis du er så heldig at have en højere rente på din konto, kan det betale sig at investere ens opsparing her. Det er en nem og sikker måde at opspare sine penge på, samtidig med at man får et årligt afkast i form af renter. Det bedste afkast på ens opsparing får man hvis man har en rente på omkring 1,5-2%. Dog skal man også være opmærksom på, om rentesatsen er begrænset til for eksempel 20.000 kr.

Mange banker tilbyder desværre enten en meget lav rente, ingen rente eller sågar en negativ rente. Her vil det give mindre mening at investere i en opsparingskonto, og mere mening at kigge på nogle af de nedenstående løsninger for investering.

Investering i aktier

Det er blevet rigtigt populært at investere sine penge i aktier. Gennem aktier kan man selv bestemme, hvilken aktie man vil købe, og hvor mange man vil købe af dem. Man kan både investere i enkeltaktier og fonde. Forskellen på enkeltaktier og en investeringsfond kommer i nedenstående kapitler.

Rigtigt mange selskaber er i dag aktieselskaber og investeringsfirmaer. Når man vælger at investere i et selskab er det dog stadig vigtigt at tage et kig på, hvordan det går med virksomheden. Herunder er det vigtigt, at virksomhedens kunder er tilfredse - utilfredse kunder kan indikere, at en virksomhed ikke har styr på sine ting, hvilket vil gør det til en dårlig investering for dig som aktieinvestor. Ved at kigge på denne oversigt over kundeanmeldelser og feedback på en række forskellige investeringsselskaber, vil det kunne hjælpe dig på vej mod den rette investering.

Enkeltaktier

En enkeltaktie er en aktie, der er ejet af en virksomhed. Dette kunne for eksempel være en MAERSK-aktie. Enkeltaktier er kendt for at have store udsving i deres værdi, og derfor kan det for en ny investor være ganske omstændigt at tjene penge på, da risikoen er meget stor. Dog kan man være heldig at investere i aktien når den falder lidt i værdi. Herefter kan man så sælge den, når den igen er steget i værdi. Hvis du vil investere din opsparing over længere tid, er det klogt at finde en aktie, der har et lavt udsving og stiger en lille smule hele tiden. Du kan investere i MAERSK-aktier gennem investeringssites såsom Nordnet og Euroinvestor.

Investeringsfonde og ETF

Gennem en investeringsfond - også kaldet ETF - investerer man i en række stabilt voksende aktier som én samlet aktie. Investeringsfonde findes i mange udgaver og foregår gennem en investeringsforening. Her køber man sig ind i en del af en pulje, hvor en masse andre investorer også har investeret. Man deler tabet med de andre investorer Selve fonden er lavet af en række eksperter, der har samlet en række aktier, der har stabile tal og har gode synergier, altså sammenhæng. En investeringsfond har den fordel, at der er en meget lav risiko ved at investere i disse, da ens aktieportefølje er større og ens risikospredning derfor også er større. Dog skal man være opmærksom på, at man stadig har med en række aktier at gøre, og der stadig er en risiko for, at man taber penge på sin investering.

Investering i obligationer

Obligationer fungerer lidt på samme måde som en aktie gør, men med et twist af lån. Her låner man sine penge ud til enten staten, en virksomhed eller et såkaldt realkreditinstitut, såsom Nykredit. Fordelen ved at investere sine penge i obligationer frem for aktier ligger helt klart i risikoen for, om du får dine penge tilbage. Obligationer er nemlig forbundet med en høj grad af sikkerhed og lavere risiko. Dog vil afkastet ikke kunne blive ligeså højt som hvis man investerer i aktier, men det er helt klart det sikre valg. Obligationer minder desuden meget om både ejendomsinvestering og P2P-lån, som vi kommer ind på senere.

Investering i og handel med kryptovaluta

En anden ting, der er blevet enormt populær især i de seneste år er at investere sine penge i kryptovaluta. Der findes flere kryptovalutaer, men den mest kendte er kryptovalutaen bitcoin, der blev introduceret på markedet omkring 2016. Siden da er den steget med omkring 1500% og den er fortsat i stigning. Her er der altså mange penge at hente hjem, hvis man vælger at investere langsigtet. Ulempen ved kryptovalutaer er - ligesom med enkeltaktierne - at markedet er meget uforudsigeligt. Mange eksperter mener dog, at kryptovalutaer bliver den eneste pengevaluta i fremtiden. Så husk at undersøg markedet grundigt, inden du vælger at investere i kryptovaluta!

Udover bitcoin findes der også kryptovalutaen ethereum, der er spået til at få samme succes som bitcoin. Måske er det den bedste investering i 2021?

Ejendomsinvestering - hvad er det?

Måske har du hørt om det før: ejendomsinvestering går i bund og grund ud på, at man som investor er med til at finansiere et byggeprojekt, hvor afkastet kommer senere hen i forløbet, når ejendommene er solgt. Konceptet er især udbredt i USA, men er også blevet en ting i Danmark. Ejendomsinvestering er en langsigtet investering, men der er normalt meget høje afkast på op til 10% af din investering.

Start din egen virksomhed

Hvis man altid har gået med en lille iværksætterdrøm, kan det også være en mulighed at investere sine penge i sin egen virksomhed. Umiddelbart kan det lyde fjollet at starte en hel virksomhed som investering, men hvis man har en passion for noget, som man nemt kunne lave en mindre forretning ud af, er det en spændende løsning at gå den vej - her kan man også tjene lidt ekstra penge hjem af dem man har investeret. Man fortryder kun de valg man ikke tog!

P2P-lån - hvad er det?

P2P-lån er et koncept hvor man låner peer to peer, også kaldet social lending. P2P betyder i bund og grund, at man låner sine penge ud til en privatperson, uden at der er andre former for finansieringsmetoder ind over. Derfor kan man kalde P2P-lån for en privat investering. Her sætter långiveren et bestemt kapitalbeløb ud med en rente, som han/hun vil have igen på sit lån. Derefter er det op til låntageren, om han/hun vil tage lånet med den pågældende rente. Det smarte ved P2P-lån er, at man ofte kan få en god rente tilbage på sin lånte kapital, og at hele lånet mellem långiver og låntager foregår anonymt. Dog er ulempen, at man ikke altid har en kreditsikkerhed i at låne til andre privatpersoner. Derfor er det altid vigtigt at læse betingelserne på det website, du vælger at lave et P2P-lån igennem.

Konklusion

Så alt i alt er investering af sine penge især en vurdering af, hvor stor en risiko man vil tage, og hvor meget tid man vil lægge i sin investering. Nogle investeringer, såsom ejendomsinvestering, P2P-lån og obligationer er meget lidt tidskrævende, hvor pengene stort set tjener sig selv ind. Dog er kravet her, at man ofte skal investere større mængder af penge, før det giver mening at investere, og før man får et skalerbart afkast ud af det. Den mere risikobefængte løsning er aktiedelen. Her kan man dog have den fordel, at man kan få et stort afkast på en mindre sum penge. Dog er der en stor risiko, og derfor er denne investering meget tidskrævende. Hvis man derimod ønsker lidt lavere risiko og en mere stabil investering indenfor aktier, kan man vælge at investere i investeringsfonde, hvor man vil få en større risikospredning.

Held og lykke med investeringen!

Mere Finans